scheikunde-proef

Welkom in de brugklas!

De overstap naar de brugklas is spannend. Gelukkig voelen de meeste kinderen zich snel thuis op Melanchthon Kralingen. In vergelijking met veel andere middelbare scholen zijn wij een kleine school. We zitten allemaal in één gebouw en veel leerlingen en docenten kennen elkaar; niet alleen je naam, maar ook wie je bent. We hebben duidelijke regels op school. Juist daardoor voelt iedereen zich prettig en veilig. Docenten en leerlingen werken bij ons samen aan een goede sfeer.

Wennen
Alles is het eerste jaar nieuw. Daarom helpen we jou om je snel thuis te voelen. We beginnen het schooljaar met de ‘wendagen’. Door een leuk programma (met o.a. bowlen, kanoën of paintballen) leer je al snel je nieuwe klasgenoten kennen, maar ook de docenten. De eerste twee schoolweken gebruiken we ook om de schoolregels te leren kennen. Bijvoorbeeld: op tijd komen, boeken meenemen enz.. Na die weken gaan we ervan uit dat je bent gewend en weet hoe het bij ons hoort.

Jaarstartgesprekken
Je begint elk schooljaar ook met een kennismakingsgesprek met je mentor en je ouders: het jaarstartgesprek. Tijdens dat gesprek spreken we verwachtingen naar elkaar uit, krijg je je lesrooster en andere belangrijke informatie. Ook je boekenpakket ontvang je bij dit jaarstartgesprek. Het gesprek duurt ongeveer 20 minuten en je ontvangt hiervoor in de laatste week van de zomervakantie een uitnodiging.

Mentor
Je eigen mentor speelt een belangrijke rol in je schoolleven. Je kunt bij hem of haar altijd terecht, met vragen over school, maar ook als je met andere vragen rondloopt. Elke week heb je een mentoruur en je ziet je mentor ook tijdens andere lessen. De mentor organiseert samen met jullie feesten en uitstapjes en is ook degene die contacten onderhoudt met je ouders/verzorgers.

Jouw klas
In elke klas zitten tussen 15 en 25 leerlingen, afhankelijk van je niveau. In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) hebben alle klassen een eigen lokaal: niet de klas wisselt per lesuur, maar de docent. Daardoor is er veel rust en duidelijkheid en kun jij je beter concentreren op het leren.

Eigen klaslokaal
De klassen in de onderbouw hebben hun eigen klaslokaal. Daardoor weet je altijd precies waar je les hebt, je hoeft dus nooit door het gebouw te zoeken naar het goede lokaal. Doordat de lessen 100 minuten duren, heb je na elke les pauze. Daardoor kun je na elke les even naar je kluisje lopen om de boeken te pakken voor je les van na de pauze. In onze kantine kun je heerlijke broodjes kopen, of een lekkere beker noodles.

Vakken
Je krijgt in leerjaar 1 les in verschillende vakken: Nederlands, Engels, Wiskunde, Mens & Levensbeschouwing, Biologie, Kunst & Cultuur, Bewegingsonderwijs, Taal & Rekenen, Mentoruur, Leefstijl en Onderzoek Beroepsgericht (E&O, Z&W en S&T). In de mavo-klassen heb je ook nog Frans.

Projecten
Tijdens verschillende projecten in leerjaar 1 leer je ook wat de verschillende vakken met elkaar te maken hebben. We hebben bijvoorbeeld een project over de Middeleeuwen, waar je lesstof uit Mens Levensbeschouwing, Nederlands en Kunst & Cultuur met elkaar combineert. We bezoeken het Muiderslot, een prachtig middeleeuws kasteel. We doen ook een project over Taal & Rekenen. En je maakt een ‘biologisch paspoort’…

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jij bent belangrijk!

Kan je meer, dan doe je meer

‘Extra’ is hier heel gewoon

Duidelijke regels, waar we ons aan houden

Uitgeroepen tot ‘Excellente School’