Op Melanchthon Kralingen kan je drie leerwegen volgen:

  • basisberoepsgerichte leerweg (bbl)
  • kaderberoepsgerichte leerweg (kbl)
  • mavo+ (theoretische leerweg, tl)

Mavo+ (tl)
Op onze mavo kun je de richtingen economie & maatschappij en science & technologie volgen. Je kunt kiezen uit alle profielen: economie, techniek, landbouw en zorg & welzijn. Alle leerlingen op de mavo doen examen in 7 vakken, in plaats van 6. De overstap naar de havo is daardoor veel makkelijker en ook op het mbo heb je dan meer mogelijkheden.

Doe je mavo in de onderbouw en laat je al op je eerste rapport (december) zien dat je veel meer aankunt, dan krijg je havo-boeken en toetsen waarin ook havo-vragen staan. Als je ook daarop goed scoort, kan je overstapen naar de havo zonder een jaar verlies op te lopen. Meestal doen we dat vanaf leerjaar 2, maar het kan ook al na leerjaar 1!

Ook leuk aan onze mavo: je bereidt in leerjaar 4 je mondelinge examen voor in Parijs of Düsseldorf. Want waar kun je beter Frans of Duits leren spreken dan in het land zelf…

230913: Reportage Melanchthon Kralingen: Rotterdam Foto: Beeldboot/Cathy van Schaik

Bbl en kbl
Op bbl en kbl kun je kiezen voor de richtingen:

  • Economie & Ondernemen. Kies je deze richting, dan kun je prima doorstromen binnen het mbo, meestal op niveau 4 (kbl), of op niveau 2 of 3 (bbl). De meeste leerlingen worden later ondernemer (eigen winkel), of vinden een baan in de banken- en verzekeringswereld.
  • Zorg & Welzijn. Met dit diploma kan je verder op het mbo niveau 4 (kbl) of niveau 2 of 3 (bbl). Volg je deze richting, dan kun je later gaan werken als o.a. sociaal-pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, verzorgende in een bejaardenhuis of als dokters- of tandartsassistent(e).
  • Dienstverlening & Producten. Deze richting volg je als je interesse hebt in technologie. Bijvoorbeeld werken met een 3D-printer, apps ontwikkelen en websites bouwen. Je krijgt 5 theorievakken (ook wiskunde). Daarnaast kun je kiezen uit praktijkvakken van verschillende richtingen. Daardoor sluit deze opleiding prima aan op heel veel mbo-opleidingen, zowel op niveau 4-niveau (kbl) als niveau 2- of 3-niveau (bbl).

Op bbl en kbl krijg je vooral in klas 3 en 4 veel praktijklessen. Je leert over toerisme en zorg, je sport vaak en gaat op stage. In een echt bedrijf ervaar je dan wat je op school al hebt geleerd. Misschien ga je naar een winkel of een verpleeghuis, maar het kan ook zijn dat je bij een bank terechtkomt. In ons sciencelab ga je ook echt proefjes doen als een echte wetenschapper.

Ben je in één of twee vakken heel goed, dan kun je in dat vak (of die vakken) op een hoger niveau examen doen. Doe je bijvoorbeeld kbl-examen, maar ben je heel goed in wiskunde, dan kan je dus wiskunde-examen doen op tl-niveau. Je krijgt dan een kbl-diploma, met de aantekening: wiskunde op tl-niveau. En dat geldt ook op bbl-niveau.

leerwegondersteuning (lwoo)
Wij hebben geen aparte lwoo-klas. Wij vinden dat iedere leerling recht heeft op de ondersteuning die jij nodig hebt. Jij wordt geplaatst op het niveau dat het beste past jou. Heb je een tl/mavo-advies met lwoo, dan ga je dus gewoon naar een tl-klas. De (extra) ondersteuning die je nodig hebt, krijg je op jouw niveau. Melanchthon heeft niet voor niets als motto: ‘Haalt het beste in je naar boven’.

Wil je meer hierover weten, kijk dan op de pagina over leerlingbegeleiding.

Technologieroute

Wil jij op een praktische en leuke manier kennismaken met de wereld van techniek? Voor de kbl-leerlingen van Dienstverlening & Producten en de mavo-leerlingen van Science & Technologie is er de Technologieroute. Je doet dan mee met leuke projecten op school, bij bedrijven en het mbo. Je haalt ook een VCA-diploma (veilig, gezond en milieubewust werken), waarmee je makkelijker doorstroomt naar het mbo en extra kansen krijgt op een baan in de techniek.

Ondernemersroute

Voor de mavo-leerlingen van Economie & Maatschappij is er de Ondernemersroute. Je leert dan op een praktische manier hoe je je eigen bedrijf kunt starten en runnen. Je maakt kennis met economische opleidingen op het mbo en onderzoekt hoe je een onderneming kan starten.

Jij bent belangrijk!

Kan je meer, dan doe je meer

‘Extra’ is hier heel gewoon

Duidelijke regels, waar we ons aan houden

Uitgeroepen tot ‘Excellente School’