De activiteitenweek stond in het teken van de Tweede Wereldoorlog. We hebben dit vormgegeven met een bezoek aan kamp Vught, museum 40-45/nu in Rotterdam en het bekijken van een film waarin de link met het heden werd gelegd. Ook kwamen er gastsprekers op school die vertelden over eigen ervaringen in de oorlog. Dit waren bijzondere en aangrijpende verhalen, die veel impact hadden. Leerlingen konden vragen stellen en gaven na afloop aan het bijzonder te vinden dat iemand over zo’n moeilijke tijd wilde komen vertellen.

Bij het bezoek aan kamp Vught kregen de leerlingen een rondleiding over het terrein. Daarop staan nog enkele barakken en het kindermonument  met de namen van de overleden kinderen. Na een korte wandeling door het bos bereikten de leerlingen de fusilladeplaats met het monument met namen van slachtoffers. Het was zeer aangrijpend.

De verhalen van de gidsen hielpen om een klein beetje een beeld te krijgen van hoe het in kamp Vught is geweest, maar het blijft moeilijk om het je voor te stellen.

Al met al een leerzame week, waarover zeker nog doorgepraat zal worden tijdens de lessen geschiedenis.