Vrijdag 5 oktober heeft de debatclub van Melanchthon Bergschenhoek meegedaan aan de Benelux Debatcompetitie van de DebatUnie. Het toernooi werd gehouden in Den Haag.

Het Haags Montessori Lyceum fungeerde als locatie voor meer dan vijftig debatten verspreid over drie rondes. Er waren verschillende debatvormen vertegenwoordigd. Een onderdeel van het toernooi was het Hogerhuisdebat, waarin voor- en tegenstanders door middel van speeches met elkaar in debat gaan. Een ander onderdeel was het Lagerhuis+-debat, een debatvorm waarin twee teams van vijf personen debatteren met een combinatie van speeches en vrij debatteren. Bij dit onderdeel was Melanchthon Bergschenhoek vertegenwoordigd met maar liefst twee teams. Daarnaast stond ook het Retorica-onderdeel op het programma, dat draait om losse speeches. Onze school deed ook hieraan mee met één team.

Voor ons als debatclub was dit de eerste keer dat wij meededen aan een Lagerhuis+-debat, dus dat was wel even wennen. Wel hadden we in september al een ochtend een training van de DebatUnie bij ons op school gevolgd. In totaal waren er drie rondes. Beide Lagerhuis+-teams hebben één van de drie debatten gewonnen. De jury-commentaren waren positief, maar de juryleden hebben ook verbeterpunten meegegeven. Daar kunnen we veel mee, vooral met de komende debattoernooien in het vooruitzicht.

Het Retorica-team werd 5de van het toernooi en stond na de eerste ronde zelfs in de top 3. De Lagerhuis+-teams 1 en 2 werden respectievelijk 21ste en 15de van de 26 teams. Daarnaast stonden veel van onze debaters hoog in het klassement bij de individuele scores.

Wij hebben een mooie dag beleefd in Den Haag en hebben het erg naar ons zin gehad. Met alle gekregen feedback gaan we aan de slag, zodat wij wellicht op 15 februari, het volgende Beneluxtoernooi waar wij aan mee gaan doen, naar huis gaan met een grote bokaal!

Tekst: Laurens Zwaagstra – V5c