Zoals ieder jaar organiseerde Apple ook dit jaar weer de World Wide Developer Conference (WWDC). De laatste paar jaar is er de mogelijkheid voor studenten om een scholarship (beurs) te winnen voor deze conferentie, die normaal $1.600,00 kost. Wat je daarvoor moet doen is een Playground (een soort App) maken en een aantal essays schrijven. Dit jaar deed ik voor het eerst mee in deze competitie, en tegen alle verwachtingen in: ik won! Dus ging ik een week in mijn eentje naar Silicon Valley.

Mijn Playground is een variatie op het Amerikaanse tekenspelletje Pictionary. Voor degenen die dit spel niet kennen: Pictionary is een tekenspelletje waarbij één persoon een voorwerp tekent en de anderen moeten raden wat hij getekend heeft. Het programma dat ik geschreven heb, gebruikt kunstmatige intelligentie om de tekeningen te herkennen. Op YouTube staat een kort filmpje van mijn Playground: https://www.youtube.com/watch?v=GEUrMbx_uac

De essays die je moet schrijven moeten gaan over je Playground, over jou, over je andere apps en wat je naast programmeren doet. Hierbij gaat het niet zo zeer om je Engelse schrijfvaardigheid, maar of je kan laten zien wat je denkt. Het is belangrijk dat je laat zien wie je bent, deze essays zijn immers het enige wat ze over je te weten komen, en dat je laat zien dat je groter kan denken dan deze ene Playground.

De week begon met een ontdekkingstocht door San Francisco. Ik was hier nog nooit geweest, dus er waren genoeg nieuwe dingen om te bekijken!
Uitgeput na een lange dag kwam ik op zaterdagavond aan in San Jose, 45 minuten onder San Francisco, waar de conferentie gehouden werd. Apple  had voor alle winnaars een “dorm” in San Jose State University geregeld.
De conferentie begon met het inchecken. Hier kregen we onze badge, een t-shirt en een jas. Na een ‘breakfast-burrito` en een vaas koffie was het tijd voor de Scholarship Kickoff.
Alle winnaars werden voor deze activiteit om 12 uur ’s ochtends verwacht in Discovery Meadow, een park dichtbij de universiteit en conferentie. Na een toespraak van een belangrijk persoon binnen Apple konden we eten halen in een van de vele tentjes die Apple voor ons had geregeld. Bij de kickoff waren programmeurs van Apple met wie we, naast de andere studenten, kennis konden maken.

Maandag was het Keynote-dag. Dit is de dag dat Apple al hun nieuwe dingen in iOS en hun andere platformen presenteert. Naast de studenten, de 5000 bezoekers en de mensen van Apple, zijn er op deze dag ook nog eens een heleboel journalisten aanwezig. De presentatie werd gegeven in een enorme zaal door onder andere Tim Cook en Craig Federighi. Na de presentatie hadden we tijd om de nieuwe functies uit te testen.

Dinsdag tot en met vrijdag waren er nog meer dan 200 andere presentaties die we konden bezoeken. Daarnaast waren er ook nog de zogeheten labs: een plek waar Apple Engineers met hun team klaar staan om vragen te beantwoorden. Dit is erg nuttig, omdat zij alles over hun software weten. Natuurlijk heb ik ook nog wat Twitter en LinkedIn contacten weten te scoren!

Rick Wierenga – leerling uit klas V4b