Op donderdag 8 maart nam ons debatteam, bestaande uit enthousiaste en fanatieke leerlingen van de bovenbouw havo en vwo, deel aan de Zuid-Hollandse voorronde van het Lagerhuisdebat. Dit debat wordt jaarlijks georganiseerd door Het Debatbureau, BNN/Vara, de provincies en jongerenorganisatie Hope XXL. De voorbereiding door de leerlingen was geweldig: al wekenlang waren ze elke woensdag tot half bezig met schrijven, informatie zoeken en natuurlijk veel oefenen.

De stellingen waren divers en liepen uiteen van: jongeren moeten in verzet komen om de wereld te redden voor het echt te laat is tot De Nederlandse overheid moet zich verre houden van wietteelt en van De Commissaris van de Koning moet rechtstreeks door de bevolking worden gekozen tot Jongeren hebben een verkeerd beeld van seksualiteit.

 

 

 

 

 

 

 

Er waren verschillende onderdelen. Zo waren er het één-op-één debat, het tien-tegen-tiendebat en het 360-gradendebat, waar je als de zoemer ging, van standpunt moest veranderen. Ondanks de ernst van de onderwerpen viel er gelukkig ook veel te lachen om de mooie oneliners en geweldige hyperbolen. Zowel het team als de individuele sprekers kregen veel complimenten van de jury voor teamwork en overtuigingskracht.

Een bijzonder onderdeel was de V-rede, waar een leerling in een speech een onderwerp dat hem of haar na aan het hart ligt, mocht uitspreken. In deze categorie haalde onze leerling Nadia de finale, met haar aangrijpende verhaal over prestatiedruk onder jongeren. Wat een prestatie!

Ook als debatteam waren we succesvol, want we hebben de finale gehaald en zijn als tweede van Zuid-Holland geëindigd! We mochten een mooie beker mee naar school nemen. De prestatie deze dag was een echte teamprestatie van zowel de debaters als de leerlingen die tijdens de voorbereidende lessen hard hebben meegewerkt en als supporter het team hebben aangemoedigd.

 

 

 

 

 

 

 

Twee leerlingen uit het team zwaaien dit jaar na hun eindexamen af, maar de anderen zijn vastbesloten nog veel wedstijden als schoolteam mee te maken!