Welkom in de brugklas!
De overstap naar de brugklas is spannend. Gelukkig voelen de meeste kinderen zich snel thuis op Melanchthon Bergschenhoek. Het grootste deel van onze leerlingen komt uit Lansingerland en Pijnacker. In vergelijking met veel andere middelbare scholen zijn wij een middelgrote school. We zitten allemaal in één gebouw en veel leerlingen en docenten kennen elkaar; niet alleen je naam, maar ook wie je bent.

Verschillende brugklassen
We hebben verschillende brugklassen: gymnasium, atheneum en havo/vwo. In welke brugklas je komt, hangt af van het advies van de basisschool en het onderwijskundig rapport. De havo/vwo-brugklas is voor jou geschikt als je een echte havo-leerling bent of misschien atheneum kunt doen. We bekijken dat jaar wat het beste bij jou past. Je krijgt daarom een rapport op havo- én op vwo-niveau. Na de brugklas kun je doorstromen naar havo, atheneum of gymnasium.

Mentoraat
Elke brugklas heeft twee mentoren en twee juniormentoren uit het vijfde leerjaar. Je mentor is de spil in jouw begeleiding en geeft ook de mentorles. In de brugklas heb je tot de herfstvakantie wekelijks twee keer een mentorles. Tijdens deze lessen leer je bijvoorbeeld hoe jij je huiswerk kunt organiseren, werken met de laptop of je bespreekt hoe jullie met elkaar omgaan in de klas. Je leert ook plannen met de ‘Plenda’ waarin je niet alleen opschrijft wat je op een dag moet doen, maar ook vooruitkijkt naar de weken die komen gaan.

Vakken en toetsen
In de brugklas krijg je natuurlijk vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde. Maar ook kunstvakken, zoals drama en muziek. Je doet mee met Onderzoek & Ontwerpen, waar je bijvoorbeeld een nieuw dierenverblijf gaat bedenken voor een dierentuin, gaat schetsen en een maquette maakt. En je hebt twee keer per week een projectles, waarin je bijvoorbeeld een ik-boek maakt, of een project doet over afval. De eerste toetsen die je krijgt, zijn oefentoetsen. Zo kun je rustig wennen en leren van je fouten.

Brugklaskamp
In september ga je mee op brugklaskamp, met veel sport, spel en gezelligheid. Je leert de kinderen uit de andere brugklassen dan goed kennen en maakt al snel nieuwe vrienden. Ook docenten en de juniormentoren gaan mee op kamp.

Hier leer je wat je in de toekomst nodig hebt en wat je wilt ontwikkelen

Een veilige, vertrouwde school waar je goed kunt leren

Inspirerend onderwijs waar je het beste uit jezelf haalt

Op Bergschenhoek kennen we elkaar en nemen we de tijd voor elkaar

Maak je eigen keuzes: wat kun je en waarin ben je geïnteresseerd?

Een open gebouw met fijne ruimtes en moderne leermiddelen

Bereid je voor op een mooie rol in de samenleving