In september zijn we gestart met een debatteam van maar liefst zeventien personen. Op vrijdag 10 november mochten zes van deze leerlingen meedoen aan het NK schooldebatteren. Vijf van hen deden mee als debaters en één jureerde teams van andere scholen. Alle andere leden van het debatteam gingen mee als supporter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar vond het NK plaats op het Camphusianum gymnasium in Gorinchem. Via whatsapp, google en mail hadden de leerlingen zich tot diep in de nacht verdiept in de volgende debatstellingen: Palmolie moet verboden worden; er moet een quotum komen voor het maximaal aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen en alcoholreclame moet verboden worden.

40 scholen verzamelden zich voor deze voorronde. Er waren drie debatrondes. De stelling en of je als school voor- of tegenstander was, werd steeds kort van tevoren bekendgemaakt. Vooral de laatste stelling was spannend: dit was een improvisatiestelling waarop de leerlingen zich in slechts 15 minuten zonder hulp van docenten en digitale hulpmiddelen moesten voorbereiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na elke debatronde werd er niet alleen een winnaar op het gebied van argumentatie en op het gebied van presentatie aangewezen, maar kregen alle deelnemers ook persoonlijk feedback en tips. Mooi was het te zien hoe de tips direct in de volgende ronde in praktijk werden gebracht. Wat een blijk van zelfstandig leervermogen!

Onze leerlingen hebben het uitstekend gedaan, maar andere scholen deden het nog net wat beter, zodat we uiteindelijk 32ste zijn geworden. Tijdens het wachten op de uitslag werd er nog een ballondebat gehouden voor alle 400 aanwezigen. Een van onze leerlingen deed mee en werd tweede! Stoer dat hij dat durfde voor zoveel toeschouwers!

We sloten de dag af met een ‘etentje’ bij Mc Donalds en gaan ons nu op de volgende wedstrijd voorbereiden.