Lezing Schone wereld 1 (Small)

Een studente/onderneemster die een zaal met havo- en vwo-leerlingen betrekt bij het onderwerp duurzaamheid en ondernemerschap? Challenge accepted!

Op 17 oktober j.l. kwam de 19-jarige studente en onderneemster Yagmur Masmas naar Melanchthon Bergschenhoek om een inspirerend verhaal te vertellen aan onze examenleerlingen met management en organisatie (m&o) in hun vakkenpakket. Veel van onze leerlingen zijn zelf druk bezig met een eigen onderneming in het kader van het profielwerkstuk voor het vak m&o, waarbij zij in groepen van vier leerlingen een eigen Junior Company hebben opgericht. Tips en adviezen van ervaren ondernemers zijn dus altijd welkom!

In 75 minuten tijd wist Yagmur een verhaal te vertellen over haar eigen onderneming in duurzame school- en kantoorbenodigdheden: aGreenStory, “duurzame schoolspullen met een verhaal”. Op een inspirerende manier kwamen onder meer duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het pitchen van je producten, het belang van netwerken en het opzetten van je eigen webshop aan de orde.

Ook werden enkele producten getoond en moesten de leerlingen zelf aan de slag met een businesscase waarbij ze moesten nadenken over nieuwe afzetkanalen voor een dergelijke productenlijn. Daarna moesten ze een toelichting geven op de door hen bedachte strategie en gaf Yagmur feedback op hun plannen.

Tijdens de interactieve gastles, maar ook daarna waren de reacties van de leerlingen erg positief. Enkele korte reacties van de leerlingen:
“Mooie Prezi-presentatie, leuk en inspirerend”, “Goed idee voor een duurzame toekomst”, “Mooie pitch”, “Leuk dat je kon komen, wij wensen je heel veel succes met je eigen onderneming”.

Dit schooljaar zullen meer gastsprekers onze leerlingen inspireren en uitdagen om na te denken over het ondernemerschap en de kansen die “BV Europa” ons biedt. De volgende gastspreker is Nico Woudenberg, die onze leerlingen voorbereidt op een internationale ondernemerschapswedstrijd voor scholieren (14 november) en Maarten Obels van SAP, een marktleider in ondernemerssoftware en mobiele applicaties.

Leerlingen zullen aan de slag gaan met businesscases waarbij zij zelf met praktische oplossingen moeten komen voor bestaande problemen (12 december).

Lezing schone wereld 2 (Small)