Vrijdag 3 november was een middag waar de 4de klas O&O al acht weken naar uitgekeken had. Deze middag presenteerden zij namelijk de resultaten van het project ‘3de Maasbrug’ aan William Schutte van Ingenieursbureau Rotterdam. De presentatie vond plaats op een toepasselijke plek: aan de Maas in Rotterdam in de Innovation Dock van de RDM-Campus.

In september had de heer Schutte in Bergschenhoek de opdracht aan onze O&O’ers gegeven om een brug over de Maas te ontwerpen. Op dit moment telt Rotterdam al twee bruggen en een tunnel om beide oevers van de Maas te verbinden. Toch slibt het stadscentrum vaak dicht. Rotterdam is daarom de mogelijkheden voor een derde brug aan het onderzoeken. Het was aan onze leerlingen om hier een mogelijkheid voor te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de startopdracht had de groep verschillende brugtypen gemaakt en getest om te leren hoe de krachtenwerking in een brug verloopt. Vervolgens moest er een keuze worden gemaakt voor de precieze locatie van de brug. Welke wegen konden het best met elkaar verbonden worden? Door wat voor gebied komt deze ontsluiting? Wat moet er eventueel gesloopt worden? Welke vaarroutes moeten er onderdoor? Allemaal vragen die de teams zich hebben afgevraagd om tot een goede plek te komen. Hierna is er vanuit verschillende schetsen is een keuze gemaakt voor een ontwerp van de brug. Dit ontwerp hadden de teams uitgewerkt in technische tekeningen, een computermodel en een maquette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag was het dus zover: de eindpresentatie. Met een grote groep hadden we na de grote pauze de metro gepakt op weg naar de Innovation Dock op de RDM-Campus. De Innovation Dock is het indrukwekkende middelpunt van de campus in een voormalige machinehal. Hier hebben verschillende start-ups en R&D-afdelingen van gevestigde multinationals een plek gemaakt om nieuwe producten te ontwikkelen en te tonen. Middenin deze ruimte hebben de teams hun ideeën gepresenteerd. Met behulp van maquettes, 3d-modellen en animaties toonden de teams hun eindontwerp. De heer Schutte was onder de indruk van de manier waarop de teams het project hadden aangepakt en wat er werd gepresenteerd. De vaardigheden en kennis die de leerlingen gedurende het project hebben opgebouwd, waren volgens hem een goede basis voor een loopbaan in de techniek.

Na een korte rondleiding rond wat bedrijfjes in de Innovation Dock, pakten we de waterboot terug naar de metro. Op het water met de wind in de haren keken we uit naar een ondergaande zon over de Maas. Een mooi einde aan een geslaagd project!