Van 24 t/m 28 september was het de Boekenweek voor Jongeren. Dit was de vierde keer dat deze week gehouden werd. In het kader van deze alternatieve Boekenweek bracht de Rotterdamse schrijver Raoul de Jong op 28 september een bezoek aan Melanchthon Bergschenhoek.

De schrijver vertelde aan vwo5 over zijn boeken en hoe het is om schrijver te zijn. Daarnaast vertelde hij het verhaal over zijn boek ‘De grootsheid van het al’, waarin hij om zijn overleden hond Puck te eren van Rotterdam naar Marseille gaat lopen. Dat leverde een hoop grappige, maar waargebeurde verhalen op. Van de zoektocht naar sponsoren tot een handtastelijke monnik in België; het kwam allemaal voorbij. Vooral met het verhaal over de monnik kreeg hij makkelijk de lachers op zijn hand.

Ook vertelde hij over een boek waar hij op dit moment aan werkt, dat over Suriname gaat. Hij nam ons mee door de geschiedenis van Suriname. Veel leerlingen vonden dit erg interessant, omdat zij het gevoel kregen dat dit deel van de geschiedenis nog erg onderbelicht is.

Een klein deel van dit nieuwe boek is al uitgebracht als onderdeel van het Boekenweekgeschenk 3PAK. Dit is een korte verhalenbundel geschreven door Tim Hofman, Nhung Dam en natuurlijk Raoul de Jong. Dit Boekenweekgeschenk werd gratis weggegeven in scholen, bibliotheken en boekhandels.

Daarnaast hadden de leerlingen redelijk wat vragen voor Raoul. Zo vroeg iemand zich af of schrijven na een tijdje niet saai wordt. ‘Ja, zeker’, antwoordde hij.

Al met al was het voor Melanchthon Bergschenhoek weer een geslaagde editie van de Literatour.

 

Tekst: Laurens Zwaagsta – V5c