Tijdens de Literatour, de boekenweek voor jongeren, gaan 21 auteurs langs bij 100 scholen. Zij gaan met leerlingen in gesprek over hun boeken, over het schrijven en het plezier van lezen. Dinsdag 24 september bracht Wytske Versteeg een bezoek aan onze school. Wytske wilde het eigenlijk vooral over goede verhalen hebben, want goede verhalen zie je overal terug en iedereen kan vaak redelijk gemakkelijk zeggen waarom een verhaal hem aanspreekt. Op het bord stonden vijf plaatjes van series of films op Netflix. De leerlingen kenden ze bijna allemaal. Wat was nu de overeenkomst? Alle series waren verfilmingen. De series die de leerlingen kijken, zijn dus oorspronkelijk romans. Dat was het bruggetje naar de uitleg over hoe het werkt om een roman te schrijven en hoe zij op haar ideeën voor een roman komt.

Wytske zei het volgende over een roman: “Een roman is eigenlijk een heel lange leugen die je als schrijver over moet laten komen als de waarheid.” Hierna zette ze de leerlingen aan het werk; ze moesten zelf een kort verhaal schrijven. Als de klas jouw leugen geloofde, was je geslaagd. Zo werkt het namelijk ook als je een roman schrijft. Het moet zo echt overkomen dat de lezer het verhaal verder wil lezen. Als jouw verhaal niet geloofwaardig overkomt, haakt de lezer snel af. Wytske had chocolaatjes bij zich voor de winnaars. Daarnaast had ze een paar van haar boeken bij zich om weg te geven aan de leerlingen die als eerst een vraag durfden te stellen. De leerlingen mochten zelf het boek uitkiezen. Het was een geslaagd bezoek!

Donderdag 31 oktober kwam schrijver Alex Boogers in de klas bij vwo5. Boogers is de auteur van onder meer Alleen met de goden, Wanneer de mieren schreeuwen en Onder een hemel van sproeten. Hij was voor zijn schrijverschap kickbokser, maar moest na een brommerongeluk revalideren en kon toen, zo vertelde hij de leerlingen, niets anders dan liggend de verhalen die in zijn hoofd zaten uittypen.

De leerlingen uit vwo5 hebben zijn bezoek voorbereid door het lezen van fragmenten uit twee van zijn boeken, het maken van gedichten bij zijn boeken en het bedenken van vragen over zijn persoonlijk leven en werk.

Boogers begon zijn verhaal trouwens niet met praten over hoe belangrijk het is een boek te lezen, maar met de film The Joker. Aan de hand van deze film vertelde hij over verhalen waarover je met elkaar in discussie kunt gaan en waar een dubbele bodem in zit.

Wij hopen natuurlijk dat de komst van Alex Boogers ervoor zorgt dat de leerlingen een boek van hem gaan lezen voor hun boekenlijst. Om dat te stimuleren krijgen leerlingen die een van zijn boeken op hun lijst zetten 1 punt extra voor dat boek. Een aantal leerlingen heeft al een boek mee naar huis genomen en de eerste exemplaren zijn inmiddels gelezen weer terug op school!