Matthijs, Brent en Berend uit vwo 4 zijn naar artillerie schietkamp ‘t Harde gegaan om de lanceringen van de CanSat competitie mee te maken. Ze hebben hier ervaring op gedaan en kennis gemaakt met andere enthousiastelingen. Op 1 juni lanceert hun opdrachtgever zijn raket. De payload van deze raket, zijn de drie jongens in hun O&O-keuzeproject momenteel aan het bouwen en testen. Bij de CanSat competitie moeten vijfentwintig teams een satelliet ter grootte van een colablikje ontwerpen. De beste tien teams mogen hun CanSat mee laten lanceren met een echte raket. Vandaag heeft het beste team tickets gekregen voor de Europese competitie in Portugal.

 

 

 

Op de militaire basis in ‘t Harde. Hier waren twee raketlanceringen die de negen CanSat’s de lucht in hebben geschoten. Deze raketten ging 1000 meter de lucht in en lanceerden ieder vijf satellietjes. Helaas was er één team dat niet kon lanceren, want zij hadden de dag ervoor last gehad van een rud, een rapid unplanned disassembly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordat de lanceringen plaatsvonden konden de teams hun satelliet nog even testen en last-minute aanpassingen maken. Op een gegeven moment hebben wij met een leerling van het team CanX van het Gerrit Komrij College gesproken over het traject dat het team heeft afgelegd en wat ze gemaakt hadden. Zij hebben in hun CanSat een stabilisator op de z-as gedaan die ervoor zorgde dat een lichtsensor die het licht mat naar de zon gericht bleef. Uit de gegevens die deze sensor gaf konden ze meten hoe erg de lucht vervuild was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen was het grote moment daar, iedereen stond vol verwachting te kijken… 3, 2, 1 en lift off! De eerste raket zoefde met een enorm geluid de lucht in en liet een grote grijze wolk van rook achter. Hij verdween in de wolken en was met de CanSat’s aan boord voor twintig seconden niet zichtbaar. Uiteindelijk verschenen alle CanSat’s aan parachutes en de raket met een grotere parachute eraan in de lucht. De missie waar alle teams de afgelopen maanden naar uit hadden gekeken oogde geslaagd en de vreugde was voelbaar. Het was een bijzonder moment om mee te maken.

Zie: https://youtu.be/cWDJDcCCW7c