Het onderwijs op Melanchthon Bergschenhoek is best bijzonder. Soms krijg je klassikaal les, soms in groepjes, soms werk je aan projecten. Je krijgt ruimte om te kiezen uit het PLUS-programma en je bent bezig met je competenties, want die heb je heel je leven nog nodig.

Je eigen laptop
Bij Melanchton Bergschenhoek neem je je eigen laptop mee! We werken namelijk niet alleen met boeken en schriften, maar ook met digitale programma’s van school op je eigen laptop. Je kunt dan optimaal aan de slag in onze onderwijsvorm. Dit geldt natuurlijk voor leerlingen van alle leerjaren.
Klik hier voor meer informatie over ICT/Laptop op Melanchthon Bergschenhoek.

Vakken en leergebieden
Je krijgt aparte vakken, zoals Nederlands, Engels, Frans en wiskunde, bewegen en sport, biologie en natuurkunde. Maar we werken ook in leergebieden: vakken die met elkaar te maken hebben. De zeven leergebieden hebben allemaal hun eigen plek binnen de school, met moderne voorzieningen, zoals laptops en wifi.

Lessen van 75 minuten
Je krijgt op Melanchthon Bergschenhoek lessen van 75 minuten. Dat geeft ruimte om op verschillende manieren met een onderwerp aan de gang te gaan. Je hebt hierdoor ook nooit meer dan vijf vakken op een dag. Je hoeft dus minder te wisselen en je hebt voor minder vakken huiswerk.

PLUS-programma
Naast het ‘gewone’ programma is er op Melanchthon Bergschenhoek een breed PLUS-programma. Wat vind je bijvoorbeeld van het Technasium, Anglia English, de ScienceKLAS, SportKLAS, KunstKLAS, WereldKLAS of de WON Akademie?

Competenties
Hoe staat het met je werkhouding? Kun je je concentreren? Hoe goed ben jij in communiceren, plannen, organiseren, samenwerken, onderzoeken, reflecteren en presenteren? Deze competenties zijn zo belangrijk, ook voor je verdere toekomst, dat we je op de voet volgen zo lang je hier op school zit: wat kun je al, wat moet je nog leren, hoe pakken we dat aan. In het programma Simulise bouw je je eigen competentieportfolio op. Je scoort jezelf en je krijgt ook van je docent feedback op je ontwikkeling op het gebied van de competenties.

Voortgangsgesprekken
Tijdens de voortgangsgesprekken wordt aan de hand van de rapportagemap je voortgang besproken. In het bijzijn van je mentor en je ouders neem jij tijdens dit gesprek de leiding: jij vertelt waar je goed in bent en wat je nog kunt verbeteren.