Bijna tweehonderd derdeklassers van onze school oefenden op di 14 november op verschillende locaties buiten de school met solliciteren. Het doel is om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het zoeken naar een stage of baan. “Een hele logistieke operatie,” zegt docente & LOB-coördinator Ramona Langeveld, samen met D&P-coördinator Ingrid Oostveen en Angela van Zaalen, programmamanager van SOB Oostland (Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven), verantwoordelijk voor het sollicitatieproject.

Karlijn van der Lee (3F) werd tijdens het wachten op een bankje wel zenuwachtig. “Dat mocht je niet laten merken natuurlijk. Een van de vragen was: ‘waarom zouden wij jou moeten kiezen?’, waarop ik antwoordde dat ik nog jong en leergierig ben en dus daarom graag deze stage wil. Aan het eind van het gesprek kreeg ik nog handige tips.” Samen met haar zus Marlies (3F) kwam zij in de kantine van een paardenpension terecht. “Niet dat we iets met paarden moesten doen, dit was gewoon de plek voor de gesprekken.” Marlies reageerde zogenaamd op een vacature in de kinderverzorging en werd daarover aan de tand gevoeld. “Het was net echt hoor. Juist het zoeken waar je heen moest en ook het kwartiertje wachten, voerden de spanning wel op.”

“Hoe echter hoe beter dus, dat was ook de bedoeling,” schetst docent Ramona Langeveld het nabootsen van een sollicitatiegesprek. De leerlingen maakten kennis met alles wat met solliciteren op de meest uiteenlopende beroepen te maken heeft. Op school werd van tevoren gewerkt aan een deugdelijk cv en een goede sollicitatiebrief. Na afloop sprak elke leerling alles met de mentor door. “Ze weten nu een beetje hoe solliciteren in z’n werk gaat en wat je er allemaal voor moet doen.”

Kim van Beele (3I) reageerde op een vacature in de horeca. “Eerst vond ik het wel spannend maar later werd het een leuk gesprek. Ik werd erg op mijn gemak gesteld en kreeg zelfs een compliment.” Marlies koos voor het solliciteren in een kapsalon. “Ik wil later geen kapster worden maar het leek mij nu wel leuk. “Nu denk ik opeens, oh, ik had beter dat of dat kunnen zeggen.”

   

Tekst + foto’s: Andrea van der Houwen