Wat betekent BYOL?
Bring Your Own Laptop: oftewel breng je eigen laptop mee naar school.

Zijn er ook nog boeken?
Ja, de boeken zijn niet verdwenen, maar zullen minder worden gebruikt omdat er steeds meer digitaal lesmateriaal beschikbaar wordt. Vooral de papieren handboeken zullen worden vervangen door digitale versies. In veel gevallen beschik je nog wel over een normaal handboek voor een vak.

Bij welke vakken wordt er digitaal gewerkt en hoeveel uur per dag?Bijna alle vakken kennen opdrachten waarbij de laptop nodig is. Dat betekent niet dat je iedere les, de volledige les gebruik maakt van een laptop. De docent kan waar nodig de keuze maken tussen digitaal en op papier.

Moet dan alles wat de leerling doet digitaal worden ingeleverd?
Ja, zo veel mogelijk. Dit bespaart printpapier en bevordert de snelheid van inleveren. Toch zullen er nog momenten zijn waarbij je iets netjes geprint in een snelhechter moet inleveren. Ook zijn er natuurlijk praktische opdrachten die zich er niet voor lenen om digitaal te worden ingeleverd.

Hoeveel gebruiken de leerlingen de laptop?
Dat hangt per vak en opdracht af. Zie het als het hebben van je pen/potlood/etui. Je pakt het uit je tas wanneer je die nodig hebt in je les. Het bij je hebben is dan belangrijk! Het niet bij je hebben is als het niet bij je hebben van het normale boek.

Zijn er ook regels voor het gebruik van de laptop in de klas?
Ja, we hebben hiervoor een laptopprotocol.

Waar moet ik mijn laptop kopen?
Je laptop is volledig eigendom van jou. Je hebt hierdoor ook een zekere keuzevrijheid. De firma Informatique in Berkel en Rodenrijs heeft voor onze leerlingen een serie laptops die voldoen aan onze specificaties. Je krijgt op deze modellen op vertoon

van de plaatsingsbevestiging (nieuwe brugklassers) of schoolpas (huidige leerlingen) een korting op de standaard Informatique-prijs. Je kunt echter ook een ander model kiezen. Informatique biedt ook de mogelijkheid om meteen een verzekering met verlengde garantie af te sluiten. Bij het uitvallen van de laptop kan door hen een leenlaptop worden verstrekt. Natuurlijk mag je ook gaan ‘shoppen’. Het blijft tenslotte je eigen verantwoordelijkheid welke laptop je wilt aanschaffen.
Bekijk de up to date modellen op www.informatique.nl/melanchthon.

Wat voor laptop moet ik kopen, wat zijn de minimumeisen?
Het is belangrijk dat jouw laptop gedurende de dag gebruikt kan worden. Dit betekent dat vooral de accu een belangrijk onderdeel is voor de laptop. Kies een laptop die zeker 6 uur mee kan op één acculading.
Wanneer je kiest voor een laptop met een schermgrootte groter dan 15 inch, zal dit invloed hebben op de batterijduur. Daarnaast weegt zo’n laptop meer en zal de schooltas ook plek moeten bieden voor deze laptop.
Aangezien veel van de opslag tegenwoordig niet meer op de laptop zelf, maar in de ‘cloud’ gebeurd, is fysieke opslag op de laptop van minder belang geworden. Echter een SSD harde schijf voor het snel opstarten van de laptop is wel aan te raden.
Schoolwerk vereist geen hele speciale snelle laptop, echter hoe beter de processor is hoe meer dingen je tegelijk en naast elkaar op de laptop kan doen. Zie het als een auto met een iets krachtigere motor dan gemiddeld; wanneer het nodig is om even iemand in te halen, kan het gaspedaal net even ingedrukt worden om dit te doen.

Een Chromebook?
Een Chromebook raden wij af. Het is gebleken dat enkele methodesites (digitale boeken en bijlagen) niet toegankelijk zijn via een Chromebook.

Ik heb al een laptop, moet ik nu een andere kopen?
De meeste recent aangeschafte modellen zijn prima. Die kun je dus gewoon gebruiken.

Kleine notebooks (10, 11 inch) zijn stukken goedkoper. Zijn die niet goed?
We verplichten niemand wat ze willen kopen, maar 10 en 11 inch is wel erg klein. Dit heeft als nadeel dat de toetsen erg dicht op elkaar zitten; dat werkt lastig en is niet goed voor je lichaamshouding tijdens het typen.
Veel van onze docenten werken op 13 inch laptops en deze blijken in het gebruik zeer praktisch.

Kan ik ook een tablet meenemen?
Een tablet is bij onze vorm van onderwijs ongeschikt. Hier hebben we hetzelfde probleem als bij de kleinere notebooks. Bij een tablet ontbreekt een toetsenbord.

Kunnen we ook een laptop huren?
Nee, momenteel is dit niet mogelijk.

Moet ik Office kopen?
Je hoeft geen officepakket te kopen, de leerlingen krijgen bij aanvang van het nieuwe schooljaar een Office365 licentie waardoor je overal online office kunt gebruiken en je bestanden (eventueel) in the cloud (op een grote centrale computer van Microsoft) kunt bewaren.

Onze leerlingen kunnen op verschillende computers het volledige Office pakket installeren zodra zij met hun Melanchthon account kunnen inloggen.

Bestaat er een schoolfonds voor financiële ondersteuning bij de aanschaf van de laptop?
Indien de financiële thuissituatie problemen oplevert bij de aanschaf van een laptop, kun je contact opnemen met de schoolleiding; wij willen namelijk iedereen de mogelijkheid geven om bij ons een onderwijsloopbaan te volgen.

Veel gemeenten kennen ook een “computerregeling”  voor de aanschaf van een computer voor schoolgaande kinderen van ouders met een laag inkomen. Mocht er geen specifieke computerregeling zijn dan kun je mogelijk een beroep doen op ‘bijzondere bijstand’ (ook bij de gemeente). Aangezien deze regelingen verschillen per gemeente kun je voor informatie het beste contact opnemen met je gemeente waarin je woont.

Moet ik de laptop verzekeren?
Het is verstandig dit te doen. De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun apparaat, maar er kan wel eens iets mis gaan. Via Informatique hebben leerlingen de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke prijzen een prima verzekering af te sluiten voor de aangeschafte laptop.

Hoe bewaren leerlingen de laptops?
De leerling is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn/haar apparaat. Wij raden aan je kluisje te gebruiken. Hierin kan de laptop worden opgeborgen wanneer er pauze is of deze niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens gymlessen.

Hoe veilig is het computergebruik op school?
Het draadloze netwerk op onze school maakt gebruik van een beveiligd netwerk met versleuteling. Alle gegevens die via het draadloze netwerk verzonden en ontvangen worden zijn dus goed versleuteld. Wat wel erg belangrijk is (voor iedere computer met een internetverbinding ) is dat de laptop beschikt over een goede virusscanner die up-to-date is. Je krijgt alleen toegang tot internet en werkt verder standalone op je laptop.

Mijn batterij/accu is leeg. Wat nu?
Het is natuurlijk de bedoeling dat je met een volledig geladen accu van huis gaat. Het kan voorkomen dat je een keer in het lokaal je laptop zal moeten opladen.

Kunnen leerlingen printen met hun eigen laptop?
Ja dit kan. Zodra leerlingen in de eerste weken op school bekend zijn geraakt met de laptop en de verschillende systemen op school, zullen wij uitleggen hoe het printen in zijn werk gaat.

Is er nagedacht over het veilig vervoeren van deze dure apparaten op de fiets?
Ook hier zal de leerling zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Allereerst, zorg er altijd voor dat de laptop volledig uit staat bij vervoer op de fiets. Zorg verder voor een goede bescherming, dat wil zeggen: een laptophoes (sleeve) om de laptop en vervolgens in je tas. Denk eraan dat het geheel ook waterdicht moet zijn!  Er zijn ook rugzakken met een speciaal laptopvak.

Ik heb een probleem met mijn laptop, wie kan mij helpen?
In de lessen leer je heel veel over omgaan met je laptop en hoe je bepaalde dingen moet doen. Je kunt natuurlijk ook je klasgenoten of je docent op hulp vragen. Een aantal oplossingen kun je misschien ook al vinden in Itslearning (de elektronische leeromgeving). Op school bieden we ook hulp in de grote pauze. Je kunt dan met je laptop langskomen bij onze ICT-helpdesk en mogelijk hebben we dan een snelle oplossing voor je. Dit is wel voor eigen risico.

Heb je je laptop bijvoorbeeld bij Informatique gekocht dan kun je ook eenvoudig online hulp vragen. De medewerkers van Informatique kunnen zelfs op afstand je laptop bedienen en zo het probleem verhelpen.

Kan ik mijn schoollaptop ook voor ander dingen als games, facebook, snapchat en netflix gebruiken?
Natuurlijk mag je volledig gebruik maken van de mogelijkheden die jouw laptop biedt. Tijdens gebruik op school geldt echter het laptopprotocol en zijn een heel aantal toepassingen daarom niet toegestaan. Thuis ben je vrij.

Let wel op als je nieuwe applicaties installeert. Normaal worden apps meteen op je SSD geïnstalleerd. Dit neemt veel ruimte in waardoor je laptop langzamer kan worden maar je ook problemen kunt krijgen met het opslaan van je schooldocumenten.

Doe ik al mijn werk nu op de laptop?
Nee, je hebt nog steeds gewoon pen en potlood nodig om opdrachten op papier te maken. Juist de combinatie van werken met de laptop én gewone schriften, boeken en schrijfmateriaal, zorgt ervoor dat je goed op je toekomst wordt voorbereid.

Your Hours

Coaching

World Experience

We Talks

Jij kiest, leert en ervaart op Melanchthon De Blesewic

Een modern gebouw met plekken voor coaching, science en beeldende vorming

Coaching: Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je doen, ontdekken en ontwikkelen?