“Welkom in Restaurant Melanchthon Kralingen!”

Je bent nooit te oud om te leren is een waarheid die altijd geldt, maar zeker in het onderwijs! Nieuwe docenten, soms net van de opleiding, kan nog heel veel leren van de meer ervaren collega’s. Maar die ervaren docenten kunnen óók nog heel veel leren van de collega’s die net nieuw zijn! Iedereen heeft zo zijn of haar kwaliteiten en iedereen kan altijd nog iets verbeteren.

Al jaren worden onze docenten gekoppeld aan elkaar: buddy heet dat. Elk schooljaar wordt – op ludieke wijze en rekening houdend met je eigen ontwikkelvraag – elke docent gekoppeld aan zijn of haar buddy. Minimaal 3x per jaar kijken zij bij elkaar in de les aan de hand van een kijkwijzer. “Wat neem ik mee uit jouw les naar mijn les?” en “Wat zou ik anders hebben aangepakt?” zijn vragen die leidend zijn in het nagesprek. Sinds kort gebruiken de docenten daarvoor zelfs een digitaal observatie tool (DOT), dat ook inzichtelijk maakt waar de krachten en ontwikkelpunten zitten.

Ook 3x per jaar komen we bij elkaar in een Buddy Intervisie-bijeenkomst, voorbereid door twee collega’s die kartrekker zijn van dit project, om te ‘oogsten’: wat is er gezien bij elkaar, wat zijn de tops en wat zijn de tips. Zo kan iedereen punten meenemen naar zijn of haar eigen lessen. Deze bijeenkomsten zijn altijd een waar feestje: de kartrekkers verzinnen telkens activerende manieren om deze bijeenkomsten vorm te geven. Zo werd lokaal 13 al eens omgeturnd tot een ‘speeddate-ruimte’: in korte intermezzo’s werd een top en een tip gedeeld met een collega tegenover je.

Uiteindelijk hebben deze bijeenkomsten geresulteerd in een Melanchthon Kralingen Menukaart. Vooraf kun je kiezen uit enkele tips om je les goed en positief op te starten. Het hoofdgerecht bestaat uit je didactisch en pedagogisch handelen tijdens de les en als dessert, minstens zo belangrijk: hoe sluit je je les goed af?

Melanchthon: Haalt het beste in je naar boven!