Jouw plek in deze wereld

Milieubewust
We leven in een wereld waar we voor elkaar moeten zorgen en we moeten ook zorgen voor onze wereld zelf! Wij doen daar actief aan mee en blijven ons hierin graag verder ontwikkelen – duurzaamheid houdt nooit op.

Ons schoolgebouw heeft een groen dak. Dat betekent twee dingen:
1) Er groeien plantjes op het dak, die ervoor zorgen dat zij stikstof opnemen uit de lucht en omzetten in zuurstof. Je leert bij biologie dat dit fotosynthese heet èn dat dit proces heel belangrijk is om onze aarde leefbaar te houden.
2) Ons dak heeft ramen waardoor we meer licht binnen krijgen. In deze ramen zitten zonnecellen verwerkt, die uit dat zonlicht energie opwekken. Die energie is (bijna) genoeg om onze school helemaal te voorzien van stroom. Groenere stroom krijg je niet dus!

Petflesjes
Je kunt in onze automaat een flesje drinken kopen. Soms is dat heel lekker! Maar het plastic waarvan die flesjes zijn gemaakt is slecht voor het milieu. Daarom kun je ze in een speciale petflesjes-container gooien. Van het statiegeld dat we daarmee ophalen, wordt een (milieubewust) goed doel gesponsord.

Papierbakken
In elk lokaal staan naast de prullenbakken, ook oudpapierbakken. Zo scheiden we het afval een beetje en kan dat oude papier gerecycled worden tot weer nieuw papier.

Ons onderwijs
Wij geloven er echter in dat de beste manier om milieuvriendelijker te worden is, door je te leren hoe belangrijk het klimaat is en ons milieu. En dat gebeurt toch echt ook in de lessen! Bij biologie, maar ook bij leefstijl wordt aandacht besteed aan het thema duurzaamheid. Daarnaast kennen we ook diverse projectdagen rondom dit thema.

En, uiteindelijk komt het er ook op neer dat je leert om goede keuzes te maken voor je eigen leven: wat kun jij bijdragen voor nu en voor later aan deze wereld. Daarbij is het ook belangrijk om de juiste keuzes te maken voor je vervolgopleiding, zodat je ook later in je werk en privéleven kunt kiezen voor een duurzaam leven.

Veel doen en ontdekken
Al vanaf het eerste leerjaar ga je ‘proeven’ aan de praktijk. Dat is belangrijk, want zo ontdek je wat bij je past en welke richting je straks wilt kiezen. Van al je ervaringen en opdrachten hou je een – digitaal – portfolio bij, met begeleiding van je mentor.

Beroepen ontdekken
Het is best moeilijk om aan het einde van de tweede klas te kiezen voor de goede studierichting. Daarom begeleiden we je heel goed bij het maken van keuzes die bij jou passen. We organiseren veel activiteiten om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je doet mee met projectweken, bijvoorbeeld over het milieu, de middeleeuwen of CSI Melanchthon. Je krijgt ook in leerjaar 1 en 2 extra vakken: Onderzoek Beroepsgericht, zodat je goed weet wat elke beroepssector inhoudt. Regelmatig ga je daarvoor op ‘bliksemstage’: dan mag je een middag meekijken in een echt bedrijf, bijvoorbeeld een installatiebedrijf, een bejaardentehuis of een advocatenkantoor. Ook nodigen we je ouders een paar keer uit om technische bedrijven te bezoeken, zodat ook zij ontdekken hoe mooi en interessant de techniek is. Uiteindelijk maak je, samen met je ouders, de keuze voor de sector waarin je verder wilt in de bovenbouw.

Leren voor het leven
Je leert op Melanchthon Kralingen niet alleen voor een vervolgopleiding en een beroep. Wij vinden het ook belangrijk dat je je staande kunt houden in de maatschappij van nu en straks. En dat jij later een mooie bijdrage kunt leveren aan jouw omgeving, de stad en de wereld. In klas 2 ga je op maatschappelijke stage. Je doet dan iets waar jij goed in bent voor iemand of een organisatie die hulp kan gebruiken. We bezoeken in leerjaar 1 ook allerlei gebedshuizen, zodat je leert over andere religies en culturen. Ook besteden we veel aandacht aan jouw gedrag op school. Altijd vanuit een positieve invalshoek!

Jij bent belangrijk!

Kan je meer, dan doe je meer

‘Extra’ is hier heel gewoon

Duidelijke regels, waar we ons aan houden

Uitgeroepen tot ‘Excellente School’