Het is inmiddels een traditie: ergens begin november beginnen de leerlingen van 4 mavo+ zich langzaamaan voor te bereiden op hun mondelinge examens voor Frans of Duits. En dat kun je het beste doen in het land waar die taal het meeste wordt gesproken!

Zo zaten de leerlingen om 6.30 uur op Rotterdam Centraal klaar, de ene groep met de Thalys naar Parijs, de andere groep met de NS en de ICE naar Düsseldorf. Nadat de vermoeidheid er na een uurtje enigszins uit was, werd al wat voorzichtig geoefend. “Bonjour monsieur!”, “Gutentag “Fräulein!” klonk het al voorzichtig naar voorbijgangers.

Eenmaal aangekomen in de stad van bestemming, was het een opeenstapeling van “ooh’s” en “aah’s” en werden er flinke kilometers gelopen om de stad ook gelijk even te verkennen. Geen Parijs zonder de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Sacre Coeur, Les Halles, en de Arc de Triomphe… En geen Düsseldorf zonder bijvoorbeeld de Rheinturm en de Altstadt. Maar er moest ook gewerkt worden: de leerlingen kregen de opdracht om iemand in het Frans of Duits te interviewen. En dat ging best goed, in elk geval werden de vragen goed begrepen en konden de geïnterviewden ook goed terug antwoorden!

Einde van de dag zag er ook weer uit zoals altijd: de Parijsgangers moesten rennen om op tijd de Thalys te halen, de Düsseldorfgangers waren op tijd… maar de trein had vertraging. Hoe dan ook: met voeten die voelden alsof we naar Parijs en Düsseldorf waren gelopen, “landden” we ’s avonds laat weer netjes op Rotterdam Centraal. Terugkijkend op een topdag, met fantastische leerlingen!

Meer foto’s in het fotoalbum.