Hoe vaak kom je in je leven nou in het Rijksmuseum, in Amsterdam? Voor de meeste leerlingen in leerjaar 2, in november, èn van leerjaar 3 in maart was het in elk geval de eerste keer!

Het was een mooie mogelijkheid vanuit het Rijksmuseum om leerlingen eens kennis te laten maken met de topstukken uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis. Natuurlijk kun je het Rijksmuseum niet bezoeken zonder één van ’s werelds bekendste schilderijen te hebben gezien: De Nachtwacht van Rembrandt. “Het heeft eigenlijk een andere naam toch: ‘de compagnie van Frans Banninck Cocq’…”, wisten enkele leerlingen de gids trots te vertellen. 
“Maar meneer, ze zijn toch allemaal dood, waarom zou je dit moeten weten?” vroeg een leerling vooraf. Om de moderne tijd, bijvoorbeeld de discussie over straatnamen over onze vaderlandse ‘helden’, is maar moeilijk te begrijpen als je niets weet van De Gouden Eeuw. Het was daarom zo mooi om te zien hoeveel antwoorden de leerlingen al wisten te geven. “Ik vond De Nachtwacht in het echt nóg mooier dan ik had verwacht. Het is zo groot… ik bleef er maar naar kijken!” Missie geslaagd!

Meer foto’s vind je in het fotoalbum.