Leerling Melanchthon Mavo Schiebroek wint Rotterdams Stadsdictee

“Meneer, dit is veels te moeilijk, mag ik ook stoppen?” Dat kreeg docent Nederlands Jeffrey Klavert van Melanchthon MAVO Schiebroek vaak te horen tijden de lessen Nederlands in december. Voor de achtste editie van het Rotterdams Stadsdictee liet hij alle brugklassen van MAVO Schiebroek deelnemen aan de voorrondes van deze stadswedstrijd voor alle Rotterdamse brugklassen. ‘Specifieke’, ‘volop ter discussie staande’ en ‘familiair midwinterfeest’ waren enkele woorden en uitdrukkingen die foutloos geschreven moesten worden.


Onder veel klagen, jammeren en steunen ploegden de klassen zich erdoorheen. Wat bleek: hier en daar verrezen uit onverwachte hoek spellingtalenten. In de categorie mavo mochten Israa Talhaoui, Jayden Soares Brazão Gonçalves en David Cârmăţi deelnemen aan het Rotterdams Stadsdictee. Zoë van Driel, Finn Toet en Juliënne van Duin mochten als mavo/havo-brugklassers strijden voor een plek in de top drie van de categorie havo.

De corona-epidemie – trouwens ook een woord in het finaledictee! – gooide een aantal keer roet in het eten, maar dinsdagavond 17 mei was het eindelijk zo ver. De grote finale van het Rotterdams Stadsdictee 2022 vond plaats in de Raadzaal van het Gemeentehuis Rotterdam. Samen met zangeres Lena Évora en Rotterdamse beroemdheid Carrie, mocht Jeffrey plaatsnemen in de jury. Schrijver Ernest van der Kwast – van wie alle finalisten een boek hadden gekregen – had het pittige dictee geschreven. Niet alleen woorden als ‘officieuze’, ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘barricaden’ stonden erin, maar ook zinnen als ‘Dat kunnen verrukkelijke, welluidende adjectieven zijn, maar ook begrippen die niet zijn erkend door officiële experts.’ Het bleek het moeilijkste finaledictee te zijn tot nu toe. Dat mocht de pret niet drukken, want alle Melanchthonleerlingen deden het uitstekend. Israa Talhaoui werd zelfs eerste in de categorie mavo en Juliënne van Duin pakte de derde prijs in de categorie havo! Daar kun je alleen maar trots op zijn, toch?

Hoe heeft een van de finalisten het meedoen ervaren?  Israa Talhaoui: “Sommige woorden waren best wel moeilijk om op te schrijven, daar had ik wel moeite mee. Maar toen dacht ik: rustig blijven, komt wel goed.”

Wie interesse heeft, kan via de site van de gemeente de hele finale nog eens terugkijken. Wil je het volledige dictee nalezen? Dat kan, download het Rotterdams Stadsdictee 2022 (PDF). Dan begrijp je meteen hoe fenomenaal de prestaties van de leerlingen waren.

Achterste rij v.l.n.r.: Lena Évora, Carrie Jansen, Jeffrey Klavert
Voorste rij v.l.n.r.: Schrijver Ernest van der Kwast, Isabel Scheele (Emmauscollege Rotterdam – categorie havo), Kian Auw Yang (categorie vwo – Erasmiaans Gymnasium), Israa Talhaoui (Melanchthon Mavo Schiebroek – categorie vmbo), Judith Bokhove (Wethouder van Mobiliteit, jeugd en taal).
Foto: Rhalda Jansen
Molenvijverles

Molenvijverles

Mainport/Airport

docent-begeleiding

Mavomentormiddag

meisje-in-de-klas

P(hilippus)-dag

Mavo en havo: één team, één gebouw en keuze voor extra vakken

Een kleine en veilige school, waar iedereen elkaar kent en mensen echt gezien worden