Leerlingen uit de gymnasiumbrugklas stromen in principe automatisch door naar het tweede leerjaar van het gymnasium. Leerlingen uit een atheneum- of een havo/vwo-brugklas die aan het eind van de brugklas het aansluitprogramma met goed gevolg hebben afgerond, kunnen aan het begin van de tweede klas instromen in de tweede klas van het gymnasium.  Wie aan het eind van de brugklas kiest voor het gymnasium doet dat in principe voor klas twee en drie.

Latijn én Grieks

Naast Latijn komt er in de tweede klas een klassieke taal bij: Grieks. Ook hier geldt dat er bij een paar andere vakken iets van de lestijd afgehaald wordt om te voorkomen dat gymnasiasten te veel extra uren op school doorbrengen.

Activiteiten

Ook voor de gymnasiasten van klas twee en drie wordt ieder jaar op de Idus van maart de Klassieke Dag georganiseerd. Op de sterfdag van Julius Caesar houden alle gymnasiasten van Melanchthon Schiebroek zich een dag lang bezig met een bepaald klassiek thema. De afgelopen drie jaar stonden Alexander de Grote, Odysseus en Oedipus centraal.

De klassen twee en drie hebben naast de Klassieke dag ook nog drie keer per jaar een speciaal op het gymnasium gerichte projectmiddag. Ook hierin staat steeds een klassiek onderwerp centraal. Voorbeelden hiervan zijn: helden, de gulden snede in de wiskunde en de kunst, grafvondsten determineren, muziek en Griekse poëzie , schoonheid, een dichter in de klas en het Socratisch gesprek.

In klas twee staat eind maart de studiereis naar Trier op het programma. Na de ouderavond en de inleidende studiedag gaan de gymnasiasten van klas twee naar de oude stad Trier in Duitsland.  Drie dagen lang gaan ze op zoek naar wat er nog over is van de Romeinse aanwezigheid daar. Op de heen en terugreis doen ze ook nog twee andere plaatsen aan met betekenis voor de Klassieke oudheid.

Contactpersoon

de heer J.H. Schep, emailadres: [email protected]