Is Geluk een keuze?

Blogs | | Geschreven door: Harald van Vugt

Van Dirk Kuyt leren we dat je nooit moet opgeven. Sven Kramer liet zien hoe je een concurrent (Patrick Roest) de wereldtitel gunt. Toen Annemiek van Vleuten na een valpartij voor dood in de wegberm lag en de Olympische titel misliep, won ze een jaar later het WK wielrennen op de weg. En wat te denken van de denkkracht van schaker Magnus Carlsen? Er is nauwelijks een tegenstander te vinden die ook maar enigszins in de buurt kan komen van dit meesterbrein. Allen topsporters die hun doelen bereikten vanwege hun buitengewone talent, hun doorzettingsvermogen, hun ambitie, hun vermogen om samen te werken met de ander.

Maar de meest indrukwekkende prestatie is misschien wel die van de 45-jarige Bibian Mentel, de parasnowboarder bij wie op haar 27e een kwaadaardige tumor in haar been werd geconstateerd. Vele tegenslagen, behandelingen en operaties verder en nog maar net hersteld van een nieuwe serie bestralingen, doet ze dit jaar mee aan de Paralympische Spelen. ‘Als ik aan het boarden ben, vergeet ik even de ellende om me heen.’ Ze schreef een autobiografie over haar leven genaamd ‘Kut kanker!’ In een interview in de Volkskrant gaf Bibian antwoord op de vraag waar zij toch haar motivatie vandaan haalt. Ze antwoordde: ‘Dit is mijn manier van overleven. Dat is het enige wat ik zelf in de hand heb: goed voor mijn lijf zorgen en fit blijven.’ Om stil van te worden…

Wij geloven dat sporten bijdraagt aan een goede fysieke en mentale balans. Dat je daar gelukkig van wordt. In onze header op de homepage van onze website suggereren we dat Geluk een keuze kan zijn: Kies voor Geluk als je van Geluk houdt. Is Geluk een keuze? Wat zouden Dirk, Annemieke en Magnus antwoorden op deze vraag? En Bibian? En u?

Toen ineens daalden er dikke sneeuwvlokken neer op Schiebroek… Code rood, bezorgde gezichten, lange files en een geannuleerde spreekavond. Een dag later witte boomtoppen, stralende zon, gelukkige kinderen op een slee en de kerstvakantie aanstaande.

Inmiddels verblijven we alweer zo’n vier maanden met elkaar aan de Hazelaarweg en is er elke dag gewoon onderwijs verzorgd en gevolgd. Na de kerstvakantie resteren nog zeven weken alvorens we terugverhuizen naar onze vertrouwde omgeving aan de Van Bijnkershoekweg, waar we na de voorjaarsvakantie zullen starten in een volledig gerenoveerd gebouw.

Onze school staat al decennia lang voor de persoonlijke ontwikkeling van (jonge) mensen. Een citaat uit de ‘Intentieverklaring van Melanchthon Schiebroek’ (1993) luidt: Docenten willen de jonge mens op zijn weg zo begeleiden en stimuleren dat hij steeds beter in staat en bereid is te bepalen waar hij zijn krachten wil inzetten om aan de verantwoordelijkheid van de mens, deze aarde te bewerken en te bewaren in samenwerking met en ten bate van alle medeschepselen, op persoonlijke wijze gestalte te geven. Een wellicht wat gedateerde tekstregel maar nog steeds een actuele, diepe ambitie van de medewerkers van onze school. Omdat we geloven dat dit bijdraagt aan het geluk van onze leerlingen en van anderen.

Eerder vertelde ik u over de Zeven Gewoontes (naar Stephen Covey), universele eigenschappen die helpen om die intenties, dat geluk, te verwezenlijken. Binnen onze school gebruiken we deze Zeven Gewoontes steeds nadrukkelijker als onze gemeenschappelijke taal in de begeleiding en het stimuleren van onze leerlingen. Zo werd de afgelopen maanden regelmatig een beroep gedaan op onze proactiviteit, ons win-win-denken en het steeds weer creëren van nieuwe synergie. Met ingang van schooljaar ‘18-‘19 geven we die intenties verder vorm met extra sportactiviteiten en extra kunstactiviteiten in onze ‘vernieuwde’ brugklassen. Maar daarover later meer.

Harald van Vugt

Clusterdirecteur Melanchthon Schiebroek Avo-Rotterdam

Overige Blogs

Bezoek Rabobank
‘14- en 15-jarige hackers werken voor...
'Kings of Melanchthon' wint Talentenklas Debattoernooi
Talent hebben ze inderdaad, de leerlingen...
Leerlingen talentklassen bezoeken Rabobank
Directeur Rabobank: ‘Op school was ik...
Leerlingen Talentklas naar kersttoneel Melanchthon Schiebroek
Woensdag 19 december 2018 hebben de...
VWO5 leerlingen verzorgen thema-middag voor Talentenklassen uit groep 8
Fabeldieren en sprookjeskastelen Ze zijn ambitieus,...