Van Dirk Kuyt leren we dat je nooit moet opgeven. Sven Kramer liet zien hoe je een concurrent (Patrick Roest) de wereldtitel gunt. Toen Annemiek van Vleuten na een valpartij voor dood in de wegberm lag en de Olympische titel misliep, won ze een jaar later het WK wielrennen op de weg. En wat te denken van de denkkracht van schaker Magnus Carlsen? Er is nauwelijks een tegenstander te vinden die ook maar enigszins in de buurt kan komen van dit meesterbrein. Allen topsporters die hun doelen bereikten vanwege hun buitengewone talent, hun doorzettingsvermogen, hun ambitie, hun vermogen om samen te werken met de ander.

Maar de meest indrukwekkende prestatie is misschien wel die van de 45-jarige Bibian Mentel, de parasnowboarder bij wie op haar 27e een kwaadaardige tumor in haar been werd geconstateerd. Vele tegenslagen, behandelingen en operaties verder en nog maar net hersteld van een nieuwe serie bestralingen, doet ze dit jaar mee aan de Paralympische Spelen. ‘Als ik aan het boarden ben, vergeet ik even de ellende om me heen.’ Ze schreef een autobiografie over haar leven genaamd ‘Kut kanker!’ In een interview in de Volkskrant gaf Bibian antwoord op de vraag waar zij toch haar motivatie vandaan haalt. Ze antwoordde: ‘Dit is mijn manier van overleven. Dat is het enige wat ik zelf in de hand heb: goed voor mijn lijf zorgen en fit blijven.’ Om stil van te worden… 

Wij geloven dat sporten bijdraagt aan een goede fysieke en mentale balans. Dat je daar gelukkig van wordt. In onze header op de homepage van onze website suggereren we dat Geluk een keuze kan zijn: Kies voor Geluk als je van Geluk houdt. Is Geluk een keuze? Wat zouden Dirk, Annemieke en Magnus antwoorden op deze vraag? En Bibian? En u?