Leren voor het leven
Ons onderwijs gaat over meer dan cijfers en prestaties, kennis en cognitieve vaardigheden. Ons onderwijs gaat ook over het leven. Om menswording. Dat wil zeggen: het ontwikkelen van normen en waarden, sociale en menselijke vaardigheden. Je bestemming ontdekken. Verantwoordelijkheid leren dragen voor de toekomst.
Oprechte belangstelling
De dialoog is hierbij van onschatbare waarde. Want jonge mensen zitten vol vragen over zichzelf, de ander en de wereld. Onze scholen zijn de voedingsbodem voor gesprekken, ontdekken en uitproberen. Een veilige plek waar iedereen kan zijn en worden wie hij is, of je nu leerling bent of collega. Wij hebben oprechte belangstelling voor elkaar: wie ben je, wie wil je worden, wat wil je leren, wat heb je daarvoor nodig en wat kun je zelf doen? Zo nodigen we leerlingen uit zichzelf te ontdekken en medeverantwoordelijk te zijn voor hun eigen ontwikkeling.
Leren buiten school
Bij Melanchthon ontwikkelen leerlingen zich niet alleen binnen de schoolmuren, maar ontdekken ook al vroeg de wereld om zich heen, dus ook zichzelf en hun rol in de samenleving. Wij staan middenin onze multiculturele, multimediale en globaliserende samenleving. Wij betrekken de actualiteit bij ons onderwijs, onderwerpen uit de wijken en wereldwijde vraagstukken. We werken samen met organisaties in de buurten, bedrijven en vervolgopleidingen, waar leerlingen ontdekken wat wel en niet bij hen past, waar ze goed in zijn, waar ze gelukkig van worden. Zij leren allerlei sociale en maatschappelijke vaardigheden die in een vervolgopleiding, werk en hun volwassen leven van pas komen. Een rijke leeromgeving dus!

Waar wij voor gaan…
- Iedere leerling heeft na het eindexamen een persoonlijk plan voor een vervolgopleiding of baan;
- onafhankelijke meningvorming;
- kunnen leren en reflecteren;
- creativiteit en inventiviteit;
- zelfredzaamheid en probleemoplossend denken en handelen;
- communicatieve en sociale vaardigheden;
- maatschappij- en normbesef.