Technasium Bergschenhoek pakt aan tegen zwerf- en drijfafval

Plastic afval is een probleem, ook in het water. Dieren kunnen er veel last van hebben en het ziet er niet uit… al dat rondslingerend vuil. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval bovendien terecht in de zee, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. Wist je dat zwerfvuil zorgt voor de meeste microplastics in het water? Dit doordat grotere stukken steeds kleiner worden.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Rotterdam neemt maar liefst drie nieuwe Plasticvangers in gebruik die het plastic opvangen! Dat gebeurt met installaties die daarvoor zijn ontwikkeld door CLEAR RIVERS. De Plasticvanger zorgt ervoor dat vuil niet meer kan doorstromen naar de Noordzee. De Plasticvangers worden geleegd en het opgevangen plastic wordt gebruikt om nieuwe waardevolle, duurzame producten te maken.

Wethouder Arno Bonte, Marcel Belt (hoogheemraad) en Ramon Knoester (CLEAR RIVERS), namen de plasticvanger in de Coolhaven officieel in gebruik. Samen met docent Mark van der Ende (Technasium, Melanchthon Bergschenhoek) waren leerlingen Joep en Guyanne erbij! Ze spraken met Wethouder Arno Bonte: ‘Onze ambitie is een plasticvrije Noordzee. We doen daarom samen met onze inwoners en bedrijven ons best om te voorkomen dat er plastic afval in de rivieren terechtkomt. Plastic wat toch in het water terechtkomt moet er zo snel mogelijk weer uit, om te voorkomen dat het naar zee toe spoelt. De plasticvangers kunnen ons daarbij helpen.’ Er liggen nu vangers bij de Coolhaven, Delfshaven en de Keilehaven.

De aanwezigheid van Joep en Guyanne is niet toevallig. Deze leerlingen van het Technasium doen mee aan een grootschalig educatief programma. Daarin daagt CLEAR RIVERS studenten uit om met innovatieve ideeën te komen om de Plasticvanger nog verder te verbeteren. De samenwerking ondersteunt technisch onderwijs en creëert bewustwording over plasticvervuiling. De studenten werken in teams en dagen elkaar uit om met de beste voorstellen te komen. De finalisten testen hun prototype in de RDM Factory. Het winnende team laat hun voorstel exposeren in het Maritiem Museum Rotterdam. Joep heeft een fantastische fotocollage gemaakt van de dag.

A13 N470 A16 Berkel en Rodenrijs Rodenrijs Prins Alexander Kralingsebos Overschie N472 Rotterdam Hillegersberg N471 A20 Erasmus Universiteit N209 DiergaardeBlijdorp Bergschenhoek Schiebroek Bleiswijk Rotterdam The Hague Airport Plaswijckpark Lansingerland BergschenhoekBergschenhoek Lansingerland BerkrodenBerkel en Rodenrijs Lansingerland Business SchoolBleiswijk Lansingerland de BlesewicBleiswijk Rotterdam Mavo SchiebroekRotterdam Rotterdam SchiebroekRotterdam Rotterdam WilgenplaslaanRotterdam rotterdam KralingenRotterdam

Deze school is een voorbeeld voor andere vmbo-scholen in Nederland!

Docenten hebben hier echt interesse in je. Niet omdat het moet, maar omdat zij het willen

Voor een aantal vakken doe ik eindexamen op een hoger niveau

Op het technasium werken we veel met projecten, waardoor je ontdekt wat je leuk vindt om te doen