Vier de democratie

Prinsjesfestival wordt jaarlijks in Den Haag gehouden, in de week voor en op Prinsjesdag. In deze week vieren we de democratie. Oftewel dat we een land zijn waarin iedereen meetelt en iedereen ertoe doet. Dit jaar met het thema: SAMEN BOUWEN AAN VERTROUWEN. Vertrouwen; het woord ligt de laatste tijd in ieders mond, vooral als er iets niet goed is gegaan. Hoog tijd voor verdieping in het PrinsjesDebat, want het is belangrijk leerlingen ook een stem te geven.

Hoe vergaat het hun aan het einde van de coronacrisis? Wat is hun gevoel? Hebben zij vertrouwen in hun toekomst? En hebben zij nog vertrouwen in onze democratie? Waar moet in hun ogen vooral hard aan worden gewerkt?

Het debatteam van Melanchthon Schiebroek trad tijdens het PrinsjesDebat in het strijdperk tegen de debatteams van het Gemeentelijk Gymnasium Utrecht, het Christelijk Gymnasium Vught en het Jacob van Maerlant Lyceum. Om dit debat goed voor te bereiden werd er gestart met een stevig ‘werkontbijt” bij Peppel. Na de pancakes soldaat gemaakt te hebben waren de debaters klaar voor de strijd en werd de reis aangevangen naar het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Tijdens het debat viel op hoe goed onze debaters zich hadden voorbereid op de stellingen van het debat. Zo werd er onder andere gedebatteerd over diversiteit op scholen en de handhaving van de coronamaatregelen. Onder leiding van parlementair verslaggever Frits Wester van RTL knetterde het regelmatig behoorlijk. Onze leerlingen beten zo goed van zich af dat ‘jouw verslaggever’ regelmatig op een grote glimlach was te betrappen.

Gedurende het debat kreeg één van de dames het aan de verbale stok met een toekomstig lid van het studentencorps. Heel fijntjes wist zij hem op zijn plaats te zetten door nadrukkelijk te wijzen op zijn onverschillige en vooral respectloze houding ten opzichte van zijn mededebaters. Aan het geroffel op de tafeltjes was te merken dat meerdere debaters het met haar eens waren. Tijdens de prijsuitreiking leverde het haar de trofee op voor de meest gepeperde uitspraak tijdens het debat. Trots nam ze deze in ontvangst onder luid applaus van alle debaters. Wij zijn natuurlijk ook super trots. Wat een prestatie… en wat een topteam!

A13 N470 A16 Berkel en Rodenrijs Rodenrijs Prins Alexander Kralingsebos Overschie N472 Rotterdam Hillegersberg N471 A20 Erasmus Universiteit N209 DiergaardeBlijdorp Bergschenhoek Schiebroek Bleiswijk Rotterdam The Hague Airport Plaswijckpark Lansingerland BergschenhoekBergschenhoek Lansingerland BerkrodenBerkel en Rodenrijs Lansingerland Business SchoolBleiswijk Lansingerland de BlesewicBleiswijk Rotterdam Mavo SchiebroekRotterdam Rotterdam SchiebroekRotterdam Rotterdam WilgenplaslaanRotterdam rotterdam KralingenRotterdam

Deze school is een voorbeeld voor andere vmbo-scholen in Nederland!

Docenten hebben hier echt interesse in je. Niet omdat het moet, maar omdat zij het willen

Voor een aantal vakken doe ik eindexamen op een hoger niveau

Op het technasium werken we veel met projecten, waardoor je ontdekt wat je leuk vindt om te doen