Examenjaar
Dit is een spannend jaar voor jou. Het schooljaar dat je gaat afsluiten met het VMBO-diploma door onder andere de digitale examens in de maand mei. Maar voor het zover is heb je eerst een toetsweek in december en een toetsweek in april.  Zo ervaar je al de spanning van een examenperiode. Alle cijfers die je haalt in klas 4 tellen 50% mee voor je examen. Belangrijk dus dat je gelijk vanaf het begin serieus aan de slag gaat.

Vaardigheden
In december ga je twee weken stage lopen bij een winkel, instelling, kantoor of een onderneming. Je gaat dan aan de slag met de vaardigheden die je op school hebt geleerd en getraind. Belangrijke vaardigheden die je dan kunt laten zien, zijn:

  • initiatief tonen;
  • kritisch naar jezelf kijken en verbeterpunten uitvoeren;
  • werken volgens bedrijfsprotocol;
  • opdrachten en feedback aannemen en;
  • motivatie voor het werk.

Daarnaast ben je heel het schooljaar bezig met het trainen van nog meer vaardigheden die je goed kunt gebruiken bij toekomstig werk. Samen met jouw docenten werk dan aan bijvoorbeeld: Jezelf presenteren, samenwerken, netwerk opbouwen of omgaan met veranderingen. Vijf keer in het schooljaar voer jij dan een gesprek over de ontwikkeling van jouw vaardigheden.

Examen
Naast je examen in het beroepsgerichte vak (E&O of Z&W) doe je examen in, Nederlands, Engels, Economie of Biologie en afhankelijk van je vakkenpakket in: Duits, Wiskunde en/of Maatschappijkunde. Natuurlijk moet je ook een voldoende hebben voor Bewegingsonderwijs en Culturele en Kunstzinnige Vorming.

 

Bekijk hier de Melanchthon Wilgenplaslaan Loopbaan brochure en lees alles over het beroepsgerichte programma!

 

Studieloopbaan
Jij gaat je ook oriënteren op een vervolgopleiding. Je gaat dan je bekijken welke opleiding het beste bij je past met de kwaliteiten die jij bezit en de toekomstdroom die je hebt.

Je bent aan het einde van leerjaar 4 klaar om door te stromen in het MBO naar bijvoorbeeld opleidingen in/voor Gezondheidszorg, Maatschappelijke zorg, Pedagogisch- en Sociaal werk,  Toerisme, Zakelijke dienstverlening, Commercie, Sport en Recreatie, Techniek, Horeca, Veiligheid, Administratieve en secretariële sector, Handel, Logistiek, Facilitaire dienstverlening, Mode of Uiterlijke verzorging. Of je wordt aangenomen heeft vooral te maken met de vaardigheden die jij kunt aantonen bij het MBO. En ook hoe je over komt, of je gemotiveerd bent en hoe je bepaalde testen maakt.

Activiteiten
Ontspanning is er ook in leerjaar 4! We hebben aan het begin van het jaar de Stranddag en organiseren de week voor de meivakantie de buitenlandse reis naar Barcelona.