Op Melanchthon Wilgenplaslaan kun je een diploma halen in de sectoren Economie & Ondernemen OF Zorg & Welzijn. Je hebt in de loop van het tweede leerjaar loopbaanactiviteiten waar jij ervaringen opdoet. Op deze manier kun jij samen met je ouders en docenten aan het eind van het tweede leerjaar een goede keuze maken voor één van de twee sectoren: Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn. In het derde leerjaar doe je examen in de door jou gekozen sector. Na je examen en stage in het derde leerjaar mag je in het vierde leerjaar een nieuwe keuze maken voor een uitstroomprofiel. Op Melanchthon Wilgenplaslaan hebben we drie uitstroomprofielen:

 • Ondernemen
 • Welzijn
 • Sport

Perfect voor als je nog niet helemaal zeker weet wat je wilt worden of je jezelf juist wilt verdiepen in een bepaalde sector.

Economie & Ondernemen (E&O)

melanchthon_wilgenplaslaan_echt_mooij_fotografie-drukwerk-162Dit is een voorbereidende opleiding voor beroepen in de administratie en in de handel. Deze opleiding is voor leerlingen die bijvoorbeeld willen werken als receptionist / baliemedewerker, vertegenwoordiger, administratief medewerker, boekhouder of verkoopmedewerker. Een brede opleiding voor economische en dienstverlenende beroepen. Meer informatie over Economie & Ondernemen vindt je in het filmpje van “Bekijk je toekomst nu“.

Profielvakken E&O:

 • Commercieel
 • Secretarieel
 • Logistiek
 • Administratie

Zorg & Welzijn (Z&W)

De sector Z&W bereidt leerlingen voor op beroepsopleiding in de dienstverlening, zorg en het welzijn. Deze opleiding is voor leerlingen die in de begeleiding met (jonge) kinderen of ouderen willen werken. Maar bijvoorbeeld ook als activiteitenbegeleider, facilitaire dienstverlener, medewerker in de recreatie/toerisme, welzijnswerker, medewerker in de catering, klassenassistent of geüniformeerde beroepen waar je sportief voor moet zijn zoals politie, brandweer, leger of beveiliging. Meer informatie over Zorg & Welzijn vindt je in het filmpje van “Bekijk je toekomst nu“.

Profielvakken Z&W:

 • Mens & Gezondheid
 • Mens & Omgeving
 • Mens & Activiteit
 • Mens & Zorg

Uitstroomprofielen

Wij bieden op Melanchthon Wilgenplaslaan de uitstroomprofielen Ondernemen, Welzijn en Sport aan. In het overzicht hieronder zie je welke vakken er bij deze uitstroomprofielen horen. Als je je examen in het derde leerjaar hebt gehaald kies je één van deze uitstroomprofielen in leerjaar 4.

Ondernemen
Ondernemen
Multimediaal product maken
Presenteren, promoten en verkopen
Marketing
Welzijn
Voeding en Beweging
Facilitaire dienstverlening
EHBO
Dagbesteding

 

Sport
Sport en Bewegen
Geüniformeerde dienstverlening
Ondernemen
Evenementen

 

Loopbaan Oriëntatie Begeleiding

In leerjaar 3 en 4 zijn aanleren en trainen van vaardigheden heel belangrijk. Deze vaardigheden bereiden jou voor op je loopbaan als werknemer, ondernemer en burger. Welke vaardigheden zijn dit dan? Vijf voorbeelden van vaardigheden die je gaat trainen in leerjaar 3 en 4:

 • Het kunnen presenteren voor een groep
 • Afspraken kunnen nakomen
 • Werken volgens een planning
 • Gebruiken van digitale systemen in een organisatie
 • Kritisch kijken naar jezelf en verbeterpunten uitvoeren

Vier keer per jaar voeren we een gesprek met jou om te praten over jouw loopbaanontwikkeling. We willen dan weten wat jij hebt geleerd (van de keuzes die je hebt gemaakt). En natuurlijk willen we ook weten wat je bezig houdt, wat je toekomstdroom is, wat je talenten zijn (en hoe je die kunt inzetten), welk werk bij je past en welke volgende stap in je studieloopbaan past bij jouw toekomstdroom!

Of je nu Economie & Ondernemen volgt of Zorg & Welzijn in leerjaar 3 en of je kiest in leerjaar 4 voor Zorg of Sport of Ondernemen, je zal niet stil zitten! Je maakt op een praktisch manier kennis met de vaardigheden die jij nodig hebt. Dit doen we zo veel mogelijk in echte situaties zoals bijvoorbeeld tijdens stages of bijbaan, trainingen die je op je sportclub geeft of assistentie bij een ouderavond of open dag.

Kortom, je werkt aan een hoop kwaliteiten die jou voorbereiden op het MBO en je toekomstige stages en werk.

Vernieuwing VMBO