Naar de brugklas

We kunnen ons voorstellen dat naar de middelbare school eng is. Een nieuwe school, nieuwe leraren, nieuwe klasgenoten. Wat gaat er allemaal veranderen? Als wij de groepen 8 over de vloer krijgen met de open dagen, zijn er een aantal vragen die terugkomen. Hieronder staan de meest gestelde vragen:

Wat is een mentor?

Een mentor is een aparte klassenleraar. Elke klas krijgt z’n eigen mentor. De mentor houdt de cijfers in de gaten, geeft mentorlessen en is de eerste aanspreekpunt voor ouders en leerlingen. De klas en   de mentor hebben contact tijdens zijn vak, tijdens de mentorlessen en twee keer per week bij MeMo (MEntorMOment na de lessen). Drie keer per jaar zijn er MOL gesprekken. MOL staat voor Mentor Ouder Leerling. Tijdens deze gesprekken wordt de studievoortgang en gedrag besproken. Buiten de MOL gesprekken, zijn de mentoren natuurlijk dagelijks te bereiken via de telefoon en via e-mail.

e-mailadressen docenten: https://www.melanchthon.nl/berkroden/contact/

Hoe weet ik waar ik heen moet op een lesdag?

Bijna alle lessen worden in school gegeven. Daar wordt een rooster voor gemaakt. Op dat rooster staat wanneer je les hebt, van wie je les hebt en welk vak je op dat moment hebt. Aan het begin van het jaar is het even wennen waar welke lokalen zijn, maar dat krijg je snel genoeg onder de knie.

Soms komt het voor dat een leraar ziek of afwezig is. Dit krijg je te zien op ItsLearning, onze digitale leeromgeving. Het is de bedoeling dat je elke ochtend kijkt of je een roosterwijziging hebt. In principe worden de lessen in de brugklas opgevangen door andere docenten. Tussenuren zijn er dus niet.

De enige les die standaard buiten de school gegeven wordt, is de gymles. We gymmen bij TOGB in Berkel. Dat is op tien minuten fietsafstand vanaf Berkroden. Tot de herfstvakantie fietst de gymleraar met de klas mee.

Krijg ik les van één of meerdere docenten?

Ook iets wat wennen wordt, is dat je voor elk vak een andere docent hebt. Sterker nog, elk vak wordt ook in een ander lokaal gegeven. Je moet dus de hele dag met je tas op pad. Zorg voor een stevige tas.

Wat kan ik doen als ik het gevoel heb dat ik een niveau hoger aan kan?

Op Berkroden hebben we twee brugjaren. Pas na leerjaar 2 ga je naar je definitieve niveau. Met andere woorden: als je denkt dat je meer kan, dan heb je twee jaar om dat te bewijzen. Klas 1 en 2 zijn altijd gemengde klassen. Je komt dus in een LWOO/BL,  BL/KL of KL/GL klas. In welke klas je terecht komt in klas 1, is afhankelijk van het advies van de basisschool. Het advies van de basisschool is leidend.

Wat zijn de lestijden?

Dat hangt af van je rooster, maar ga ervan uit dat je om 08.30 start en dat je om 14.40 uur klaar bent. Twee keer per week heb je MeMo (Mentor Moment), waarbij je maximaal om 15.00 uur uit kan zijn.

Lestijden: https://www.melanchthon.nl/berkroden/lestijden-vakantieregeling/

Wat als ik te laat of ziek ben?

Allereerst is het niet de bedoeling om te laat te komen. Mocht het toch gebeuren, dan meld je je bij de administratie. Daar krijg je toestemming om de les in te gaan. Zorg ervoor dat te laat komen niet te vaak voor komt. Voor meer informatie betreffende ziekmelding ed.: https://www.melanchthon.nl/berkroden/ziekte-absentie-leerplicht/

Gaan we ook op reis in klas 1?

Met heel klas 1 gaan we op wendagen naar Sint-Michielsgestel. We gaan zo snel mogelijk in het jaar (september of oktober) zodat je kan wennen aan je nieuwe klas en aan je nieuwe leraren. Op dit kamp worden allerlei (buiten)activiteiten georganiseerd door de leraren.

Klik op de link voor een impressie: https://www.facebook.com/pg/melanchthonberkroden/videos/

Welke vakken krijgen we?

In klas 1 krijgt iedereen dezelfde vakken. Sommige vakken zul je herkennen, andere vakken zullen je niet bekend voorkomen. Geen zorgen. Tijdens de lessen wordt alles duidelijk.

De vakken in de brugklas: Nederlands, Engels, wiskunde, mens &natuur, science, mens &maatschappij, lichamelijke opvoeding (gym), godsdienst, rekenen, muziek, handvaardigheid, tekenen, Wereldplan

Wat is het Wereldplan?

Wereldplan is een oriëntatieplan om erachter te komen wat je wil worden later. In klas 1 is het de bedoeling om erachter te komen wat je leuk vindt en wat je goed kan. Twee keer per week heb je WP. Je kan kiezen wat je gaat doen. Dat onderdeel doe je 6 weken en daarna doe je een ander onderdeel. In totaal doe je 6 onderdelen per jaar. De keuzes in klas 1 zijn: Mega-constructies, techniek, koken, schminken en grimeren, lifestyle en sport, huis van de toekomst, programmeren, muziek en fotografie.

Het eerste jaar staat in het teken van interesse. Het tweede leerjaar staat in het teken van oriënteren op ondernemen en bedrijven in de buurt. Het derde jaar is een verdieping en in het vierde jaar ga je je specialiseren in zelf gekozen onderdelen. Verdere informatie over het Wereldplan onderbouw de bovenbouw, kunt u hier vinden: https://www.melanchthon.nl/berkroden/dienstverleningenproducten/

Kan ik ook dingen doen op school, buiten de lessen?

Vanaf leerjaar 1 kun je je talenten laten zien buiten de reguliere vakken. In ons Serviceplan zou je bijvoorbeeld kunnen: coachen bij sportactiviteiten, foto’s maken op scholfeesten en evenementen, stukjes schrijven voor de site, rondleiden tijdens de open dagen, assisteren bij licht en geluid bij evenementen, deelnemen aan het leerlingenparlement.

Berkroden staat open voor eigen inbreng. Let wel: alles is op vrijwillige basis.

Voor meer informatie: https://www.melanchthon.nl/berkroden/service-plan/

Wat als mijn iPad leeg is?

Het is niet de bedoeling dat iPads op school worden opgeladen, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat ie leeg is. Neem je oplader mee, want de leraar heeft geen reserve oplader liggen.

Wordt er op Berkroden gepest. Zo ja, wat wordt eraan gedaan?

We doen ons uiterste best om pesten uit te bannen, maar helaas worden we elk jaar weer geconfronteerd met pestgedrag tussen leerlingen. Zaak is dat ‘pestgevallen’ meteen worden gemeld bij de mentor. Hij is degene die passende maatregelen treft betreffende het pestgedrag. Soms is een gesprek voldoende, soms moet de afdelingsleider ingrijpen en in een enkel geval moeten we een leerling verwijderen van school. Ook wordt er aandacht besteed aan pesten, in de mentorles. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een plagerijtje en pesten? Daar ga je het met de klas en met de mentor over hebben. Voor meer informatie: https://www.melanchthon.nl/berkroden/wp-content/uploads/2012/11/Melanchthon-anti-pestbeleid-2017.pdf

Algemeen vraag formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.