In het eerste en tweede leerjaar krijgen de leerlingen Profiel- en Talenturen (PTU). In totaal zijn er 10 verschillende vakken, waarin de leerlingen in zeven lessen ontdekken welke MySkills en talenten er nodig zijn om succesvol te kunnen worden in een bepaalde sector. De leerlingen leren iets over de sectoren maar gaan vooral ook aan de slag. Zowel binnen als buiten de school, door bijvoorbeeld een bezoek aan een MBO opleiding!

Lees hieronder meer over de verschillende PTU’s:

 

EHBO
Het PTU “eerste hulp bij ongelukken” krijgen de leerlingen in het eerste leerjaar. In zeven weken tijd maken de leerlingen kennis met de basisprincipes van EHBO. Zo leren de leerlingen o.a.:
– de hartslag meten;
– vingerverband en dekverband aanleggen;
– hoe te handelen bij brandwonden.

Mode & Design
Het PTU “mode & design” krijgen de leerlingen in het eerste leerjaar. Na zeven lesweken kunnen de leerlingen uitleggen wat “mode en design” is en kennen ze de beroepen die bij deze sector horen horen. Natuurlijk gaan de leerlingen ook aan de slag:
– met een ontwerp voor een kledingstuk maken.
– met een t-shirt pimpen en bedrukken met een eigen ontwerp/logo;
– met een klein meubelstuk ontwerpen en in elkaar zetten.  

Programmeren
Computational thinking. Oftewel; denken zoals een computer denkt. De leerlingen kunnen aan het eind van de zeven weken vertellen dat een computer veel letterlijker uitvoert dan dat mensen denken. Dit leren ze door een simpel ‘programmeer parcours’ af te leggen met vooraf geprogrammeerde puzzelstukjes die zij in een werkende ketting moeten leggen…met andere woorden: ze maken hun eigen game:
– geluiden bij een game zoeken en inspreken
– achtergronden voor een game ontwerpen
– bediening van de game programmeren.

Lifecare
Hoe leren leerlingen hun grenzen kennen? En hoe kunnen leerlingen ervoor zorgen dat ze in hun drukke schema’s toch rust ervaren? Bij het PTU “lifecare” in het eerste leerjaar leren de leerlingen:
– verschillende meditatie-oefeningen
– yoga-oefeningen
– grenzen van zichzelf herkennen

Events & Sport
Hoe organiseer je een écht groot evenement? Bijvoorbeeld je eigen verjaardagsfeest? Wat komt daar allemaal bij kijken? Dat leren de leerlingen in leerjaar 1 bij het PTU “events & sport”. Bijvoorbeeld door in de zeven lessen aan de slag te gaan met:
– het maken van een uitnodiging
– het opstellen van een draaiboek
– het maken van een begroting in Excel
– het uitvoeren en voorbereiden van spelletjes/activiteiten

Ondernemen
Bij PTU ondernemen krijgen de leerlingen in leerjaar 2. Na zeven lessen “ondernemen” kunnen de leerlingen in eigen woorden uitleggen wat prijs, promotie, plaats en product precies zijn. Daarnaast leren de leerlingen hoe ze een bedrijf kunnen adviseren over wat ze kunnen verbeteren om de verkoop van bepaalde producten te verbeteren. De leerlingen gaan dus écht aan de slag met ondernemen:
– door het ontwerpen van een eigen bedrijfsposter;
– door het bedenken van een reclamecampagne om een bepaald product te verkopen;
– door het maken van een vlog waarin de leerlingen laten zien waar ze zelf nu al succesvol in zijn.

Food & Fitness
Wat is een gezonde leefstijl? Wat moet leerlingen juist wel en wat moeten ze juist niet doen om gezond te blijven? Voeding en beweging zijn daar belangrijke onderdelen delen van. In leerjaar 2 maken de leerlingen kennis met deze sector door dingen te ontdekken en te doen:
– etiketten op voedingsmiddelen leren lezen;
– gezonde snacks bedenken, maken en uitdelen aan schoolgenoten;
– een keer sporten in een échte sportschool;
– een poster maken over de schijf van 5.

Vanaf 18 maart t/m 1 april kan dagelijks worden aangemeld voor leerjaar 1.

Benieuwd naar onze school? Kom langs of bekijk onze promotievideo met Guillaumey en Candace!