BreakInBox

Het Technasium van Melanchthon Bergschenhoek werkt nauw samen met diverse opdrachtgevers om innovatieve producten te ontwikkelen binnen verschillende projecten. Dit jaar heeft Bibliotheek Oostland de leerlingen uitgedaagd om een BreakInBox ‘leesboek voor groep 5 spel’ te ontwerpen en te realiseren; De opdrachtgever merkt dat de leesbereidheid onder bij groep 5 leerlingen afneemt. Technasiumleerling van klas 2 hebben deze uitdaging met plezier aangenomen.

In groepjes gingen de leerlingen aan de slag, gestimuleerd om hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en kritisch denken aan te scherpen. Daarnaast moesten ze effectief samenwerken en plannen om een werkend prototype te maken, waarmee ze de logica van de puzzels en uitdagingen konden testen.

Unieke ervaring
Het resultaat mag er zeker zijn. De BreakInBoxen bieden spelers een unieke ‘omgekeerde’ Escape Room ervaring, waarbij het niet draait om ontsnappen maar om binnendringen! De box kan alleen geopend worden door deelnemers die delen van het leesboek hebben gelezen, waardoor ze puzzels en raadsels weten op te lossen, allemaal bedacht en uitgevoerd door de leerlingen zelf. Elke ontcijferde (deels mbv Arduino geprogrammeerd) code, elk geopend slot en elk geopend doosje brengt deelnemers verder in het verhaal, waardoor het leesboek echt tot leven komt.

Creatief
Rian en Cheryl van Bibliotheek Oostland waren aangenaam verrast door de BreakInBoxen. ‘De vormgeving zelf en de puzzels sluiten goed aan bij de inhoud van het boek. Heel creatief en ingenieus gedaan. De leerlingen waren duidelijk enthousiast over de opdracht en dat bleek ook uit hun presentaties. Het was leuk om te horen waar de keuze van het boek vandaan kwam en hoe de boxen tot stand zijn gekomen. Mooi dat er ook getest is met de doelgroep en daarop aanpassingen zijn gedaan.’

De teams gaan nu aan de slag met de feedback van Rian en Cheryl. Later zal Bibliotheek Oostland een aantal winnende boxen selecteren, die vervolgens in hout worden vervaardigd en in de bibliotheek kunnen worden gespeeld. Kortom, het maken én gebruiken van een BreakInBox is een geweldige ervaring. Top toch?

Hier leer je wat je in de toekomst nodig hebt en wat je wilt ontwikkelen

Een veilige, vertrouwde school waar je goed kunt leren

Inspirerend onderwijs waar je het beste uit jezelf haalt

Op Bergschenhoek kennen we elkaar en nemen we de tijd voor elkaar

Maak je eigen keuzes: wat kun je en waarin ben je geïnteresseerd?

Een open gebouw met fijne ruimtes en moderne leermiddelen

Bereid je voor op een mooie rol in de samenleving