Technasium MB en de plastic soep

80-95% van de plastics in de oceaan belandt daar via rivieren, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. In veel steden is open water het laagste punt, wat resulteert in de ongelukkige ophoping van zwerfvuil in onze rivieren.

Ramon Knoester, van oorsprong architect, is oprichter van CLEAR RIVERS. Ramon vecht op vele manieren voor schoon water. Met opruimacties, plaatsing van Plasticvangers, onderwijs, bewustmakingsprogramma’s en met het recyclen van het teruggewonnen drijvende afval tot waardevolle nieuwe producten.

Ramon gelooft in het belang van technisch onderwijs op het gebied van afvalvermindering en recycling en daagt leerlingen uit mee te denken én mee te werken aan een nog slimmere oplossing. Hij vraagt de leerlingen zich te richten op het slimmer en effectiever verzamelen van afval uit het water.

Bij het vak Onderzoek en Ontwerpen gaan 3de klas leerlingen van Technasium Melanchthon Bergschenhoek vanaf februari deze uitdaging aan.  De leerlingen gaan de Plasticvanger in teams van vier personen zelf ontwerpen, bouwen én programmeren. De elektronica programmeren zij met Arduino.

Door het Maritiem Museum Rotterdam (MMR) werden alle deelnemende leerlingen al verrast met een toegangskaart voor het museum. In het museum kunnen zij inspiratie opdoen bij het bekijken van andere projecten en slimme innovaties. Inspiratie is zeker gewenst, want het winnende team van Melanchthon Bergschenhoek gaat in mei 2021 door naar de RDM Factory in Rotterdam. In de waterbak met golfsimulator worden alle ontwerpen van de slimme plasticvanger getest op werking en constructie.  Deze kennis komt natuurlijk niet aanwaaien… Het programmeren van elektronica leren de Technasium-leerlingen in het tweede leerjaar. Ze gaan dan stapsgewijs aan de slag met verschillende projecten. Naast het Technasium van Melanchthon Bergschenhoek, doen nog zes andere Technasium scholen uit Zuid-Holland mee. Wij wensen alle leerlingen veel succes!

Hier leer je wat je in de toekomst nodig hebt en wat je wilt ontwikkelen

Een veilige, vertrouwde school waar je goed kunt leren

Inspirerend onderwijs waar je het beste uit jezelf haalt

Op Bergschenhoek kennen we elkaar en nemen we de tijd voor elkaar

Maak je eigen keuzes: wat kun je en waarin ben je geïnteresseerd?

Een open gebouw met fijne ruimtes en moderne leermiddelen

Bereid je voor op een mooie rol in de samenleving