Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Ze lezen weliswaar volop korte tekstjes – berichten op hun smartphone of samenvattende stukjes in schoolboeken – maar besteden minder tijd aan ‘diep lezen’: het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Mede hierdoor gaat hun leesvaardigheid achteruit. Dat heeft gevolgen voor hun functioneren op school en in de samenleving – en uiteindelijk ook voor het functioneren van onze samenleving als geheel.

Boekhandel Maximus helpt ons graag met een maandelijkse boekentip:

December 2023

Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch

Een boek waarin muziek een belangrijke rol speelt. De nummers zijn  hints/aanwijzingen voor de zoektocht die Jimi in het verleden moet afronden om een belangrijke opdracht te vervullen. Reizen door de tijd, wie ben je en waar kom je vandaan, 9-11, de Twin Towers en muziek. Het zit allemaal in dit boek. Aanrader voor jongeren rond de 15 jaar.

Wil je meer weten? Kijk op de website van Boekhandel Maximus.

November 2023

Rugzwemmen van Marc ter Horst

De ouders van Noor zijn klimaatactivisten en Noor ging eigenlijk altijd met ze mee, al van kleins af aan. Maar nu ze wat ouder wordt, wil ze haar eigen keuzes maken.
Als de ze in de zomervakantie naar het “Spetterkamp” moet om zelfverzekerder te worden, neemt ze op het station waar ze wacht op de trein een besluit. Ze maakt een eigen keuze en beleeft een bijzondere week. Het verhaal speelt in Rotterdam, dus je herkent dingen.
Een boek over jezelf kunnen zijn, je eigen keuzes maken en je eigen vrienden kiezen. En ja, ook over het klimaat met erg actuele gebeurtenissen als je terugdenkt aan deze zomer.

Wil je meer weten? Kijk op de website van Boekhandel Maximus.

Oktober 2023

Bloesemval van Mischa van Broekhoven

Afwisselend vertellen Mika, Haru en Venom het verhaal van hun groep. Een groep eenlingen die samen werken aan een kunstproject. De onzekere en eenzame pubers sluiten een soort vriendschap en trekken zich aan elkaar op. Het eind is vrij heftig wanneer je je net als Mika ineens realiseert wat er gaat komen. Een boek over eenzaamheid, vriendschap en de dood. Dat het boek zich in Japanse lost-places afspeelt maakt het extra spannend. Voor lezers vanaf een jaar of 15.

Wil je meer weten? Kijk op de website van Boekhandel Maximus.

Molenvijverles

Molenvijverles

Mainport/Airport

docent-begeleiding

Mavomentormiddag

meisje-in-de-klas

P(hilippus)-dag

Mavo en havo: één team, één gebouw en keuze voor extra vakken

Een kleine en veilige school, waar iedereen elkaar kent en mensen echt gezien worden