Kun jij goed leren maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan is het Groene Lyceum echt iets voor jou. Het Groene Lyceum is een fijne school, met ruimte voor theorie én praktijk.

Het Groene Lyceum is een leerroute waarbij je in zes jaar, of als je heel snel werkt in 5 jaar, een vmbo gl en mbo niveau 4 diploma haalt. Daarmee kun je naar het hbo óf starten op de arbeidsmarkt.

  • Je leert hier veel door te doen. Dus je krijgt niet alleen theorie, maar ook boeiende projecten en praktijkvakken.
  • Je doet verschillende projecten samen met je klasgenoten.
  • Bij ons ontdek je van alles over interessante beroepen; goed voor je toekomst!

Het Groene Lyceum past goed bij jou als je:

  • creatief en ondernemend bent
  • graag zelfstandig werkt
  • een doorzetter bent
  • graag ervaring opdoet in de praktijk
  • zoekt naar oplossingen voor problemen
  • sociaal bent

Goed en boeiend onderwijs

Goed en boeiend onderwijs; dat vind je zeker bij het Groene Lyceum. In onze lessen zijn drie dingen erg belangrijk:

Nieuwe vaardigheden leren

Je leert niet alleen theorie, maar ontwikkelt ook praktische – en studievaardigheden. Denk hierbij aan samenwerken, presenteren, plannen en organiseren, onderzoeken, informatie zoeken en verwerken, verslagen maken, analyseren, reflecteren en natuurlijk alles op het gebied van ICT!

Actief bezig zijn

We gebruiken werkvormen waarbij je actief bezig bent.  Je verzamelt, verwerkt en presenteert informatie, we organiseren projecten, ook doe je opdrachten buiten de school én loop je stages. Lekker actief dus.

Digitaal leren

Alle leerlingen hebben een iPad . Je werkt vanuit een elektronische leeromgeving. Daar kun je jouw studieplanning, ontwikkeling en resultaten op elk moment bekijken. Dat geldt ook voor je ouders. Je kunt je huiswerk daar ook vinden.

Praktijk is een belangrijk onderdeel van HGL. In de onderbouw oriënteert de leerling zich op het beroepenveld; vanuit de beroepsgerichte groene vakken en vanuit projecten binnen de andere sectoren.

In de bovenbouw werkt de leerling vanuit de beroepenoriëntatie (stage) in leerjaar drie en de beroepspraktijkvorming (BPV)  in de volgende leerjaren aan grotere opdrachten. Tijdens de stage in leerjaar drie maakt de leerling kennis met verschillende bedrijfstypes in de sectoren zorg & welzijn, techniek & ict, economie & dienstverlening en de groene sector.

Op het hbo wordt gewerkt met competenties, een combinatie van kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt voor je latere beroep. Hier komt veel zelfstandigheid maar ook samenwerking bij kijken. Je leert theorie te analyseren en deze toe te passen in de praktijk. Een hbo-studie vraagt ook meer van je taalvaardigheid en spreekvaardigheid, hier wordt ook aandacht aan besteed. Een ander belangrijk verschil ten opzichte van het MBO is de hoeveelheid lesstof die je moet beheersen en het hogere tempo waarin je je deze lesstof eigen moet maken. Een voordeel voor een Groene Lyceum student is dat je al veel praktijkervaring hebt opgedaan. Deze ervaring kun je nu op het hbo inzetten om de theorie toe te passen’

Rianne Bieleman, Studentendecaan Hogeschool Windesheim

Contactpersoon HGL op MBS is Mevr. J. van Rijt: [email protected]

Een interviewtje Didactief met Dennis v.d. Meer.
didactief-artikel-hgl-vhbo-mbs

Dennis van der Meer (14) zit in de derde van Melanchthon in Bleiswijk.  “Het draait hier heel erg om werken aan je competenties. Zo heb ik laatst gevraagd of ik een gymles mocht geven om mijn lesvaardigheid te oefenen. Dat kan hier zomaar, was hartstikke leuk om te doen. Je leert hier ook hoe dingen in elkaar steken, lekker praktisch. Laatst hebben we bijvoorbeeld zelf yoghurt gemaakt. Fijn ook dat we bijna alles met de laptop doen, ik ben gek van ict. Hierna wil ik dan ook de technische kant op, een hbo-opleiding doen in de ict bijvoorbeeld. En daarna naar de universiteit.

Ik had havo-advies in groep 8, maar acht uur lang op een stoel zitten is niks voor mij. Niet dat ik een concentratieprobleem heb, maar ik vind het fijner om de handen uit de mouwen te steken. Het Groene Lyceum is een goede keus geweest. Er heerst hier een fijne sfeer en de docenten zijn vriendelijk. De vakken landbouw en Engels vind ik het leukst. Lekker ook dat onze lessen maar veertig minuten duren. Vrienden van mij op andere scholen hebben soms tachtig minuten achter elkaar les. Tja, uiteindelijk heb ik weinig aan te merken. Hoewel… de theorielessen mogen van mij nog wel iets praktischer. Ik zou het erg leuk vinden om projecten te doen tijdens de vakken: Wiskunde, Nederlands en evt. Engels. Voor wiskunde bijvoorbeeld een project met het hoofdstuk ”Pythagoras”, zoals wij dit in het 2e leerjaar ook al hebben gedaan. Hier valt veel van te leren want je past het in de werkelijkheid toe.

Artikel uit het blad ‘Van twaalf tot achttien’ (februari 2016) over de HGL-opleiding welke op MBS sinds 2012 wordt aangeboden.

Het Groene Lyceum naar de Tweede Kamer.