Reis
Je kent ‘m misschien wel, de Griekse held Odysseus. Beroemd tot op de dag van vandaag door zijn slimme listen. Dankzij hem wonnen de Grieken de Trojaanse oorlog. Zijn slimme listen hielpen hem ook om alle avonturen te doorstaan op zijn reis terug naar huis. Het verhaal over de reis van Odysseus is niet alleen een spannend avontuur. Het is ook symbolisch voor de waarde die een reis kan hebben. Jij gaat ook op reis: een reis van zes jaar onderwijs. Durf jij met ons op reis te gaan?

Voor wie is ons gymnasium?
Je bent nieuwsgierig. Je bent leergierig. Je bent geïnteresseerd in hoe de wereld in elkaar zit. Je wilt weten hoe de mens in elkaar zit. Een opleiding op het gymnasium biedt je een vorming die jou helpt om deze vragen te formuleren te beantwoorden en een weg te zoeken voor jouw onderwijsreis.

Wat is het gymnasium?
Als gymnasiast leer je Grieks en Latijn. Daardoor kun je in de bovenbouw de teksten uit de klassieke oudheid in hun originele taal lezen. Maar je leert ook hoe de dichters, de filosofen, de wetenschappers, de politici in de klassieke oudheid met dezelfde vragen worstelden als wij. Je leert zien hoe zij door hun denken de basis legden voor onze westerse beschaving en cultuur, en hoe zij die tot op de dag van vandaag beïnvloeden. ‘Wij staan op de schouders van reuzen’, zei de natuurkundige Isaac Newton. Dat sluit precies aan bij een uitspraak van de klassieke filosoof Aristoteles: ‘Het geheel is meer dan de som der delen.’ Door de klassiekers te kennen, kun je hoger reiken, mag jij op de schouders van die reuzen staan.

Waarom bij ons?
Maar een heel klein percentage jongeren volgt een gymnasiumopleiding. Dat maakt jou uniek. Op Melanchthon Schiebroek ben jij als gymnasiast deel van een kleine, maar sterke afdeling. En die afdeling maakt deel uit van een grote, kleurrijke, dynamische scholengemeenschap, waardoor je midden in de maatschappij staat. We zijn met z’n allen één school, met heel veel eigen gezichten.

Activiteiten
De Idus van Maart – dat is 15 maart, om precies te zijn – was voor de Romeinen een belangrijke dag. Het was de sterfdag van Julius Caesar.
Rondom die datum organiseren wij elk jaar de Klassieke Dag, voor alle leerlingen van het gymnasium. Van brugklas tot en met de zesde klas gaan we die dag aan de slag rondom een klassiek thema, en natuurlijk zorgen we ook altijd voor een feestelijke afsluiting.

Reizen
Natuurlijk blijft het het leukste om wat over is uit de klassieke oudheid met eigen ogen te zien. Daarom gaan we met de tweede klas naar Trier in Duitsland: dat heette vroeger ‘het Rome van het Noorden’, omdat de Romeinse keizer er zou gaan wonen.
In de vierde klas kun je met eigen ogen het Forum Romanum, het Colosseum en de Sint Pieter zien op onze Rome-reis. En wij weten nu al dat dat bij uitstek een reis is die jou méér zal brengen dan alleen het zien van de klassieke hoogtepunten; het is ook een reis naar jezelf. Een hoogtepunt van je schooltijd!