De overheid financiert de schoolboeken. Melanchthon Schiebroek heeft een eigen schoolboekenfonds voor alle opleidingen in de onderbouw en bovenbouw. De boeken in het boekenfonds worden in bruikleen verstrekt aan de leerlingen. In het boekenpakket zitten zowel werkboeken die de leerling aan het einde van het jaar mag houden als boeken die aan het einde van het jaar moeten worden ingeleverd. Uiteraard is het de bedoeling dat leerlingen zorgvuldig met de boeken omgaan. Schade aan de boeken moet aan het eind van het jaar worden vergoed. Hetzelfde geldt bij het kwijtraken van boeken. In het reglement boekenfonds zijn het gebruik en de deelname aan het boekenfonds beschreven.

Als school willen we meer bieden dan wettelijk vereist is. We vinden het belangrijk om de leeromgeving te verrijken en de talenten van de leerling meer tot hun recht te laten komen.
Om dit mogelijk te maken is ons onderwijsprogramma verrijkt met aanvullende voorzieningen en activiteiten. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan culturele en sportieve activiteiten of activiteiten in het kader van de identiteit van de school.

De bekostiging die wij van de overheid ontvangen, is helaas niet toereikend om dit alles mogelijk te maken. Daarom vragen wij van alle ouders een vrijwillige bijdrage om deze kosten te kunnen betalen.

Elk schooljaar wordt inzichtelijk gemaakt en toegelicht hoe hoog de vrijwillige ouderbijdrage is en uit welke onderdelen de bijdrage is opgebouwd. Een overzicht van de kosten per opleiding wordt aan het begin van het schooljaar voor ouders beschikbaar gesteld. De MR heeft met de opbouw van de vrijwillige ouderbijdrage ingestemd. Wij hopen er daarom op dat alle ouders deze bijdrage betalen.

Wij merken volledigheidshalve nog op dat het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage de toelating tot de school en het deelnemen aan het onderwijs, de activiteiten en de examens niet belemmert. Al het voorgeschreven lesmateriaal wordt gratis verstrekt.

Aan het begin van het schooljaar ontvangt u een overzicht van de extra activiteiten en diensten die de school biedt aan uw kind en welke bijdrage wij daarvoor van u vragen.

De school ontvangt van de overheid financiële middelen om het onderwijs aan te kunnen bieden. Daarvan kan de school het verzorgen van de lessen, de meeste leermiddelen en de huisvesting betalen. Melanchthon staat voor onderwijs dat leerlingen bindt en boeit, waarin leerlingen worden uitgedaagd om “het beste in zichzelf naar boven te halen” en waarin aandacht is voor de brede ontwikkeling van de leerlingen. Wij streven naar veilige scholen waarin de leerlingen zich gekend weten, waar ze zich thuis voelen, waar een positieve sfeer heerst en waarbij ouders/verzorgers zich betrokken voelen. Om dit te kunnen realiseren zijn aanvullende extra activiteiten en diensten noodzakelijk die niet kunnen worden bekostigd uit de middelen die de school van de overheid ontvangt. U moet daarbij bijvoorbeeld denken aan culturele en sportieve activiteiten of activiteiten in het kader van de identiteit van de school, aan goede ICT-voorzieningen, bedrijfsbezoeken, verzekeringen, atlassen of woordenboeken (klassensets) en aan goede communicatiemiddelen. Deze activiteiten en diensten bieden wij aan voor alle leerlingen op elke vestiging en in elk leerjaar. Daarnaast kan er sprake zijn van klassengebonden activiteiten of diensten, zoals bijvoorbeeld een introductieprogramma, een excursie, werkweek of buitenlandse reis. Deze kosten kunnen per vestiging, per leerjaar en vaak zelfs per klas verschillen.

Waar zoveel mensen ingespannen bezig zijn, kan er wel eens iets mis gaan. Gelukkig komt het zelden voor dat er een ongeluk gebeurt. Voor de gevolgen heeft de school een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een collectieve ongevallenverzekering en een collectieve aansprakelijkheidsverzekering. Ongevallenverzekering
 De ongevallenverzekering verzekert alle betrokkenen bij schoolactiviteiten: leerlingen, personeel en vrijwilligers. Deze verzekering is van kracht tijdens de schoolactiviteiten en gedurende één uur ervoor en erna, of zoveel langer als het rechtstreeks komen naar en gaan van die schoolactiviteiten vergt.

Aansprakelijkheidsverzekering
 De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als mensen die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. De school is niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat er tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. De school is ook niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of als zij jonger zijn dan 14 jaar: hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Aanvullende verzekering Op Melanchthon Schiebroek kunt u tegen geringe kosten per jaar een aanvullende verzekering afsluiten (verschillende opties, zie www.rhvo.nl) voor schade – waaronder diefstal – aan kleding of andere eigendommen van uw kind tijdens schooluren of activiteiten van school. Doorlopende reisverzekering Het onderwijs vindt ook steeds meer buiten school plaats, zelfs steeds meer in het buitenland. Daarom heeft Melanchthon een doorlopende reisverzekering afgesloten voor al haar medewerkers (waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen) en leerlingen.

Verzekerde hoedanigheid Excursies, reizen onder de vleugels van de onderwijsinstelling
Dekkingsgebied Wereld
Condities Europeesche Verzekeringen algemene voorwaarden doorlopende reisverzekering
Eigen risico Nihil

U kunt als ouder – of als leerling van 18 jaar en ouder – een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen bij de overheid. Of u de tegemoetkoming krijgt en hoe hoog dit bedrag is, hangt onder meer af van uw inkomen, de leeftijd van uw kind en welk onderwijs uw kind volgt.

Alles over deze tegemoetkoming vindt u op www.duo.nl. Op de website van DUO-IB Groep (Dienst Uitvoering Onderwijs – Informatie Beheer Groep) kunt u ook het aanvraagformulier invullen en printen. U kunt ook bellen met de DUO Infolijn, telefoon 050 599 77 55.

Ouders die onvoldoende middelen hebben om de ontwikkeling van hun kind(eren) te bekostigen of voorfinancieren kunnen contact opnemen met de Stichting Meedoen in Rotterdam. Meer informatie over de werkwijze van deze stichting vindt u op www.meedoeninrotterdam.nl

Het adres van de stichting is: Stichting Meedoen in Rotterdam Postbus 21457 3001 AL Rotterdam Telefoon 010-240 01 89

De gemeente Rotterdam ondersteunt ouders voor wie het lastig is de schoolkosten op te brengen. Dit doet de gemeente onder andere door het jeugdtegoed op de Rotterdampas. Met dit tegoed kan de leerling bijvoorbeeld ook een rekenmachine, atlas of een laptop aanschaffen. Meer informatie over de werkwijze en voorwaarden en hoe u dit kunt aanvragen vindt u op https://www.rotterdam.nl/loket/jeugdtegoed/.