Ons onderwijs
Ons onderwijs gaat over meer dan cijfers en prestaties, kennis en cognitieve vaardigheden. Ons onderwijs gaat vooral ook over het leven. Wie ben je en wie wil je worden? Welk pad kies je? Je voelt je hier welkom, gehoord en gesteund. Wij vinden een goede dialoog met leerlingen, ouders, docenten en de onderwijsinspectie belangrijk en zetten ons daarvoor in!
Op Melanchthon kun je onderwijs volgen op vwo-, havo- en vmbo-niveau.
Vwo – gymnasium en atheneum
Het Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs (vwo) is een zesjarige opleiding die je voorbereidt op een studie aan de universiteit of hbo. Bijzonder aan het gymnasium is dat je ook Grieks en Latijn krijgt. Aan het einde van het derde leerjaar kies je voor een van de volgende vakkenpakketten ofwel ‘profielen’:
- Natuur & Techniek
- Natuur & Gezondheid
- Economie & Maatschappij
- Cultuur & Maatschappij
Vestigingen met vwo:
Vwo-technasium
Op het technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal, waar je in teamverband projectmatig werkt aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk.
Vestigingen met vwo-technasium:
Havo
Het Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (havo) duurt vijf jaar. Met een havodiploma kun je studeren in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Aan het einde van het derde leerjaar kies je voor een van de volgende vakkenpakketten ofwel ‘profielen’:
- Natuur & Techniek
- Natuur & Gezondheid
- Economie & Maatschappij
- Cultuur & Maatschappij
Vestigingen met havo:
Havo-technasium
Op het technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal, waar je in teamverband projectmatig werkt aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk.
Vestigingen met havo-technasium:
Melanchthon Bergschenhoek
Vmbo – tl/mavo, gl, kbl en bbl
Het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (vmbo) is een vierjarige beroepsgerichte opleiding. Het vmbo bestaat uit vier leerwegen/niveaus: de theoretische leerweg/mavo (tl), de gemengde leerweg (gl), de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) en de basisberoepsgerichte leerweg (bbl). Voor vmbo-leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, is er het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Dit is geen aparte opleiding, maar een vorm van intensieve begeleiding. Na vmbo-tl of -gl kun je instromen in havo 4 en met alle vmbo-diploma’s kun je starten met een van de vele mbo-opleidingen.
Vier sectoren
Het vmbo heeft vier beroepsrichtingen/sectoren:
- Techniek
- Zorg & Welzijn
- Economie
- Landbouw
De sectoren hebben eigen vakkenpakketten. Op de website van elke vestiging zie je welke sectoren de vestiging aanbiedt.
Vestigingen met vmbo-tl/mavo:
Vestigingen met vmbo-gl:
Vestigingen met vmbo-kbl:
Vestigingen met vmbo-bbl:
Vestigingen met lwoo: