Ons onderwijs gaat over meer dan cijfers en prestaties, kennis en cognitieve vaardigheden. Ons onderwijs gaat vooral ook over het leven. Wie ben je en wie wil je worden? Welk pad kies je? Je voelt je hier welkom, gehoord en gesteund. Wij vinden een goede dialoog met leerlingen, ouders, docenten en de onderwijsinspectie belangrijk en zetten ons daarvoor in!

Op Melanchthon kun je onderwijs volgen op vwo-, havo- en vmbo-niveau.

Vwo – gymnasium en atheneum

Het Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs (vwo) is een zesjarige opleiding die je voorbereidt op een studie aan de universiteit of hbo. Bijzonder aan het gymnasium is dat je ook Grieks en Latijn krijgt. Aan het einde van het derde leerjaar kies je voor een van de volgende vakkenpakketten ofwel ‘profielen’:

 • Natuur & Techniek
 • Natuur & Gezondheid
 • Economie & Maatschappij
 • Cultuur & Maatschappij

Vestigingen met vwo:

Vwo-technasium

Op het technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal, waar je in teamverband projectmatig werkt aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk.

Vestigingen met vwo-technasium:

Havo

Het Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (havo) duurt vijf jaar. Met een havodiploma kun je  studeren in het hoger beroepsonderwijs (hbo).  Aan het einde van het derde leerjaar kies je voor een van de volgende vakkenpakketten ofwel ‘profielen’:

 • Natuur & Techniek
 • Natuur & Gezondheid
 • Economie & Maatschappij
 • Cultuur & Maatschappij

Vestigingen met havo:

Havo-technasium

Op het technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal, waar je in teamverband projectmatig werkt aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk.

Vestigingen met havo-technasium:
Melanchthon Bergschenhoek

Vmbo – tl/mavo, gl, kbl en bbl

Het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (vmbo) is een vierjarige beroepsgerichte opleiding. Het vmbo bestaat uit vier leerwegen/niveaus: de theoretische leerweg/mavo (tl), de gemengde leerweg (gl), de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) en de basisberoepsgerichte leerweg (bbl). Voor vmbo-leerlingen die extra begeleiding nodig hebben, is er het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Dit is geen aparte opleiding, maar een vorm van intensieve begeleiding. Na vmbo-tl of -gl kun je instromen in havo 4 en met alle vmbo-diploma’s kun je starten met een van de vele mbo-opleidingen.

Vier sectoren
Het vmbo heeft vier beroepsrichtingen/sectoren:

 • Techniek
 • Zorg & Welzijn
 • Economie
 • Landbouw

De sectoren hebben eigen vakkenpakketten. Op de website van elke vestiging zie je welke sectoren de vestiging aanbiedt.

Vestigingen met vmbo-tl/mavo:

Vestigingen met vmbo-gl:

Vestigingen met vmbo-kbl:

 Vestigingen met vmbo-bbl:

 Vestigingen met lwoo:

A13 N470 A16 Berkel en Rodenrijs Rodenrijs Prins Alexander Kralingsebos Overschie N472 Rotterdam Hillegersberg N471 A20 Erasmus Universiteit N209 DiergaardeBlijdorp Bergschenhoek Schiebroek Bleiswijk Rotterdam The Hague Airport Plaswijckpark Lansingerland BergschenhoekBergschenhoek Lansingerland BerkrodenBerkel en Rodenrijs Lansingerland Business SchoolBleiswijk Lansingerland de BlesewicBleiswijk Rotterdam Mavo SchiebroekRotterdam Rotterdam SchiebroekRotterdam Rotterdam WilgenplaslaanRotterdam rotterdam KralingenRotterdam

Deze school is een voorbeeld voor andere vmbo-scholen in Nederland!

Docenten hebben hier echt interesse in je. Niet omdat het moet, maar omdat zij het willen

Voor een aantal vakken doe ik eindexamen op een hoger niveau

Op het technasium werken we veel met projecten, waardoor je ontdekt wat je leuk vindt om te doen