Over Melanchthon
Melanchthon is een christelijke scholengemeenschap met ruim 5.200 leerlingen. Met acht scholen in Rotterdam, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk hebben we alle niveaus in huis; van gymnasium tot vmbo-basis. Er is altijd een school die bij je past en waar je verder kunt groeien als leerling en als medewerker. De kracht van Melanchthon zit in de diversiteit. Wij zijn allemaal anders én hebben veel met elkaar gemeen. Wij leren met elkaar en van elkaar.

Onze inspiratiebron
Zoals Philipp Melanchthon (1497-1560) al schreef: onderwijs gaat over meer dan cijfers en prestaties, over meer dan kennis en cognitieve vaardigheden. Onderwijs gaat over het leven. Het leren van normen en waarden en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarom staat op onze scholen de mens centraal. Wie ben je en wie wil je worden? Wat wil je leren, wat heb je daarvoor nodig en wat kun je zelf doen? Wij werken dagelijks met jonge mensen die vol vragen zitten, over zichzelf, de ander en de wereld. Wij bieden hen een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich verder kan ontwikkelen. Je voelt je hier welkom, gehoord en gesteund, of je nu leerling of collega bent. Samen leren we voor het leven.

Onderdeel van CVO
De Melanchthon scholengemeenschap maakt deel uit van CVO. Zeven scholengroepen voor christelijk voortgezet onderwijs in Rotterdam en omgeving vallen onder deze vereniging. Vanuit een open christelijke inspiratie bieden de scholen van CVO jonge mensen stimulerend onderwijs en een brede vorming.

Philippus Melanchthon
Onze school is genoemd naar Philippus Melanchthon. Melanchthon werd geboren als “Phillip Schwarzerdt”, zoon van Georg en Barbara Schwarzerdt. In zijn tijd was het onder geleerden gebruikelijk om een naam te latiniseren (naar het Latijn vertalen) of te vergrieksen. “Schwarze erde” (zwarte aarde) werd in het Grieks: “Melanch thon” (Μελάνχθων).
Philippus Melanchthon werd geboren in Bretten (Duitsland) op 16 februari 1497 en overleed op 19 april 1560 in Wittenberg, ook in Duitsland.

Melanchthon was classicus en theoloog en speelde een rol in de reformatie, naast mensen als Maarten Luther en Johannes Calvijn. Hij was een onderwijsman in hart en nieren en een van de grondleggers van het moderne onderwijs in Europa. Hij stichtte scholen, ontwierp leerplannen en opleidingen en vernieuwde het onderwijs in Duitsland op tal van punten. Hij bouwde in de lutherse wereld een sterk humanistisch gericht schoolsysteem uit. Omwille van dit feit werd hij ook wel “de opvoeder van Duitsland” genoemd.

Een beroemde uitspraak van Melanchthon is: “Wie de jeugd verwaarloost, haalt de lente uit het jaar.” Je ziet zijn ideeën nog altijd terug in ons onderwijs en daarom pronkt zijn beeltenis in ons logo.

A13 N470 A16 Berkel en Rodenrijs Rodenrijs Prins Alexander Kralingsebos Overschie N472 Rotterdam Hillegersberg N471 A20 Erasmus Universiteit N209 DiergaardeBlijdorp Bergschenhoek Schiebroek Bleiswijk Rotterdam The Hague Airport Plaswijckpark Lansingerland BergschenhoekBergschenhoek Lansingerland BerkrodenBerkel en Rodenrijs Lansingerland Business SchoolBleiswijk Lansingerland de BlesewicBleiswijk Rotterdam Mavo SchiebroekRotterdam Rotterdam SchiebroekRotterdam Rotterdam WilgenplaslaanRotterdam rotterdam KralingenRotterdam