VMBO
Bbl en kbl
Op bbl en kbl kun je kiezen voor de richtingen:
- Economie & Ondernemen. Kies je deze richting, dan kun je prima doorstromen binnen het mbo, meestal op niveau 4 (kbl), of op niveau 2 of 3 (bbl). De meeste leerlingen worden later ondernemer (eigen winkel), of vinden een baan in de banken- en verzekeringswereld.
- Zorg & Welzijn. Met dit diploma kan je verder op het mbo niveau 4 (kbl) of niveau 2 of 3 (bbl). Volg je deze richting, dan kun je later gaan werken als o.a. sociaal-pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, verzorgende in een bejaardenhuis of als dokters- of tandartsassistent(e).
- Dienstverlening & Producten. Deze richting volg je als je interesse hebt in technologie. Bijvoorbeeld werken met een 3D-printer, apps ontwikkelen en websites bouwen. Je krijgt 5 theorievakken (ook wiskunde). Daarnaast kun je kiezen uit praktijkvakken van verschillende richtingen. Daardoor sluit deze opleiding prima aan op heel veel mbo-opleidingen, zowel op niveau 4-niveau (kbl) als niveau 2- of 3-niveau (bbl).
Op bbl en kbl krijg je vooral in klas 3 en 4 veel praktijklessen. Je leert over toerisme en zorg, je sport vaak en gaat op stage. In een echt bedrijf ervaar je dan wat je op school al hebt geleerd. Misschien ga je naar een winkel of een verpleeghuis, maar het kan ook zijn dat je bij een bank terechtkomt. In ons sciencelab ga je ook echt proefjes doen als een echte wetenschapper.
Ben je in één of meerdere vakken heel goed, dan kun je in dat vak (of die vakken) op een hoger niveau examen doen. Doe je bijvoorbeeld kbl-examen, maar ben je heel goed in wiskunde, dan kan je dus wiskunde-examen doen op tl-niveau. Je krijgt dan een kbl-diploma, met de aantekening: wiskunde op tl-niveau. En dat geldt ook op bbl-niveau.